Galaţiul şi transporturile în regiunea Dunăre - Marea Neagră
Foto: Ovidiu Amălinei

Galaţiul şi transporturile în regiunea Dunăre - Marea Neagră
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Municipiul Galaţi este, timp de două zile, în perioada 17-18 mai, gazda celei de-a treia reuniuni a partenerilor şi comitetului director din cadrul proiectului "Dezvoltarea regională şi a transportului în zona Dunăre - Marea Neagră către o regiune multiport de acces transnaţională" - DBS Gateway.

Proiectul, în valoare de 2,17 milioane de euro, este cofinanţat din fonduri europene, obiectivul principal fiind acela de a promova investiţiile menite să transforme regiunea Dunăre - Marea Neagră într-o poartă de acces atractivă pentru transportul maritim şi fluvial între Europa Centrală şi Marea Neagră, regiunea Caspică şi Orientul Îndepărtat. Proiectul reuneşte 10 parteneri financiari şi 20 parteneri asociaţi, din 14 ţări interesate de dezvoltarea transporturilor pe Dunăre, lider de proiect fiind Guvernul Regional al Austriei Inferioare.

"Este un proiect important pentru Galaţi şi pentru România, dar şi pentru celelalte ţări riverane Dunării, în ceea ce priveşte stabilirea măsurilor comune de dezvoltare economică. Avem nevoie de o voce comună, puternică, de legături cât mai strânse pentru a ne urmări obiectivele de dezvoltare regională", a declarat Christian Popp, reprezentantul Guvernului Regional al Austriei Inferioare.

La rândul său, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a amintit că la Galaţi se derulează unul dintre cele mai importante proiecte din regiune, cel al terminalului multimodal, proiect care, la finalizare, va însemna investiţii de peste 80 milioane de euro. "Avem această "autostradă a Dunării" la nivel european şi inclusiv prin proiectul DBS Gateway sperăm să găsim o formă de conectivitate a Galaţiului şi modalităţi de dezvoltare a transportului naval mult mai bune decât avem în momentul de faţă. Avem nevoie să "punem Galaţiul pe hartă", să-i prezentăm oportunităţile, inclusiv în ceea ce priveşte derularea unor investiţii", a precizat primarul Ionuţ Pucheanu.

Ca etape în promovarea transportului în zona Dunăre - Marea Neagră, participanţii la proiectul DBS Gateway şi-au propus: utilizarea puterii unei voci comune pentru accelerarea schimbărilor necesare şi punerea în aplicare a "foii de parcurs" ce a fost elaborată în comun în planurile regionale de acţiune; poziţionarea "Regiunii de acces DMN - DBS Gateway" ca marcă recunoscută şi vizibilitatea pe piaţa internaţională a posibilităţilor acesteia; sprijinirea părţilor interesate relevante din porturi, oraşe şi regiuni, pentru a oferi servicii comune, a extinde funcţiile porturilor şi a garanta accesul la hinterlandul multimodal pentru extinderea zonelor adiacente ale porturilor; cooperarea cu alte iniţiative din interiorul şi din afara regiunii.

Citit 3625 ori Ultima modificare Vineri, 18 Mai 2018 11:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.