Digitalizarea, o soluţie pentru eliminarea evaziunii

Digitalizarea, o soluţie pentru eliminarea evaziunii
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Prezent la Galaţi cu ocazia aniversării de către Patronatul IMM-urilor a 25 de ani de activitate, preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, a vorbit despre câteva dintre propunerile pe care întreprinzătorii mici şi mijlocii le fac pentru a veni în întâmpinarea "lipsei de idei şi de proiecte a guvernanţilor".

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, susţine că digitalizarea firmelor mici şi mijlocii, chiar a întregului mediu de afaceri, reprezintă o soluţie reală pentru reducerea masivă a evaziunii fiscale. O astfel soluţie s-a aplicat în Brazilia, "o ţară la modă acum", unde facturile sunt trimise numai electronic, fiind obligatoriu ca ele să fie validate de autoritatea fiscală naţională.

"Noi susţinem digitalizarea mediului de afaceri, care să meargă în paralel cu ceea ce înseamnă fiscalizarea instituţiilor statului. De foarte mult timp, statul promite digitalizarea ANAF şi aţi văzut ce NU s-a făcut până acum. Adică obligi mediul de afaceri să aibă case de marcat inteligente, dar la ce să se lege, când tu nu ai sistemul la ANAF? Noi propunem să se meargă în paralel, statul să-şi vadă de digitalizarea instituţiilor publice, iar noi, mediul privat, printr-un program din fonduri europene, să reuşim să digitalizăm toate IMM-urile. Ar trebui să se facă un kit, un pachet, prin care să-i dăm unui întreprinzător un laptop, o conexiune la internet (care acum nu mai înseamnă să tragi cablu, ci un token care să-i asigure internetul wifi), să-i faci educaţie, să-i pui la dispoziţie nişte softuri foarte simple şi astfel nici nu contează unde te situezi fizic, dacă eşti într-un oraş sau într-un sătuc. De exemplu, Brazilia, o ţară la modă, aşa şi-a modernizat sistemul fiscal. Fiecare factură emisă de către un întreprinzător trebuie să fie validată - tu, ca întreprinzător, primeşti un interval de facturi pe care le poţi emite, de exemplu, de la 0 la 1000, şi atunci factura se validează automat în serverul ANAF. Deci, nu poţi să trimiţi factura fără acea validare. Asta face ca evaziunea fiscală să tindă către zero, pentru că nu mai poţi să emiţi facturi fiscale la negru şi toate facturile trebuie să fie trimise electronic", a afirmat Florin Jianu.

Citit 1900 ori Ultima modificare Duminică, 20 Mai 2018 20:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.