Producţia de oţel brut a României a fost în 2017 de 3,37 milioane tone, în creştere cu 2,2 la sută faţă de anul anterior, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Un rol important în această ecuaţie îl are combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, care, anul trecut, a generat mai mult de jumătate din producţia de oţel la nivel naţional.
Cheltuielile totale de investiţii în sectorul metalurgic au însumat, în 2017, 218 milioane de lei (aproximativ 47,34 milioane de euro - n.r.), în scădere, în termeni nominali, cu 8,5 la sută faţă de anul 2016. Investiţiile au înregistrat scăderi în majoritatea sectoarelor metalurgice: topitorii de oţel (-60 la sută), produse lungi (-46,7 la sută), laminoare (-36,8 la sută), alte instalaţii metalurgice (-31,2 la sută), laminoare pentru benzi la rece (-27,3 la sută).
Cheltuielile pentru protecţia mediului au reprezentat 5,2 la sută din totalul cheltuielilor de investiţii, înregistrând o scădere cu 11,5 la sută faţă de anul 2016.
Linii de producţie de 45 milioane de euro
În 2017, combinatul ArcelorMittal Galaţi a avut o producţie de aproximativ 1,8 milioane de tone, în scădere cu 10 la sută faţă de anul precedent, în condiţiile în care fluxul cald a fost oprit timp de o lună, pentru derularea unor lucrări de modernizare. Per total, în cursul anului trecut, la combinatul siderurgic gălăţean au fost puse în funcţiune echipamente ce au necesitat investiţii de peste 45 milioane de euro, unele dintre ele începute încă din anul 2016.
Astfel, în urma unui pachet investiţional de 15 milioane de euro, a fost dată în funcţiune o linie de producţie pentru realizarea de rulouri de oţel acoperite organic. De asemenea, investiţii de 30 milioane de euro au avut drept obiectiv modernizarea Oţelăriei şi au inclus nou convertizor, un nou cap de turnare la Maşina de Turnare Continuă nr. 4, un pod rulant de mare capacitate etc.
Pe de altă parte, sunt multe semne de întrebare privind viitorul combinatului de Galaţi, în condiţiile în care unitatea a fost inclusă în "pachetul de separare" convenit de Grupul ArcelorMittal şi Comisia Europeană. Potrivit oficialilor europeni, viitorul cumpărător al combinatului va trebui să se angajeze la creşterea producţiei combinatului gălăţean, însă rămâne de văzut cine va fi viitorul investitor şi cum se vor transpune în practică aceste obiective.
Evoluţia sectoarelor metalurgice
Dacă este să ne referim la tabloul general al siderurgiei la nivel naţional, potrivit datelor INS, în 2017 s-a observat o creştere a capacităţilor de producţie în unele sectoare metalurgice astfel: oţel brut electric (+22,8 la sută), produse acoperite (+17,2 la sută), produse plate laminate la cald (+0,9 la sută).
Sectoarele metalurgice în care s-au înregistrat scăderi ale capacităţilor de producţie au fost: fontă şi feroaliaje (-10,5 la sută), produse lungi laminate la cald (-7,2 la sută), oţel utilizat pentru turnare continuă (-4,7 la sută), produse obţinute direct prin laminare la cald (-2,5 la sută) şi oţelul brut (-2,4 la sută).
Din punct de vedere al utilizării capacităţilor de producţie, în 2017, în sectoarele fontă şi feroaliaje, capacităţile au fost utilizate în proporţie de 96,5 la sută (faţă de 94,4 la sută în anul 2016), iar instalaţiile de producere a oţelului brut au fost utilizate la 73,8 la sută din capacitate (faţă de 70,8 la sută în anul 2016).