BNR cere independenţă faţă de politic

BNR cere independenţă faţă de politic
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Banca Naţională a României (BNR) a subliniat, în fiecare an, necesitatea schimbării statutului său, în sensul întăririi independenţei, dar nu are iniţiativă legislativă pentru a obţine acest lucru, a declarat luni, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

"În fiecare an, banca centrală a subliniat această necesitate a schimbării statutului BNR în sensul întăririi independenţei sale faţă de factorul politic, dar instituţia nu are iniţiativă legislativă pentru a o obţine", a declarat Dan Suciu, după ce senatorul PNL Florin Cîţu a semnalat că independenţa BNR este cerută imperativ chiar de Comisia Europeană (CE) şi de Banca Centrală Europeană (BCE).

"Din păcate, am văzut propuneri care subminau independenţa băncii centrale", a mai spus purtătorul de cuvânt al BNR, exemplificând recentele iniţiative legislative lansate de senatorul Daniel Zamfir. "Independenţa băncii centrale constă şi în consolidarea patrimoniului său", a mai spus Suciu, în contextul controverselor legate de administrarea complexului sportiv Arenele BNR.

Ultimul episod în care Ministerul Finanţelor a participat la o întrunire a conducerii BNR s-a consumat când Ionuţ Mişa a avut o întrevedere cu guvernatorul Mugur Isărescu, pe 3 octombrie 2017, însă ministrul de atunci al Finanţelor nu participase la şedinţa Consiliului de Administraţie al băncii centrale (deşi statutul i-ar fi permis), lucru care a fost precizat ulterior de Isărescu.

Senatorul PNL Florin Cîţu a anunţat, luni, pe Facebook, că oficialii Comisiei Europene şi ai Băncii Centrale Europene ar fi cerut modificarea statutului Băncii Naţionale a României, astfel încât să fie întărită politica monetară faţă de intervenţia politicului. "CE şi BCE intervin şi cer modificarea statului BNR. Asta şi după ce Dragnea şi gaşca lui au atacat banca centrală în discursul public şi au încercat să influenţeze politica monetară printr-o scrisoare ameninţătoare adresată conducerii BNR", a scris Cîţu, pe pagina sa de Facebook. Prima şi cea mai importantă cerinţă din partea Comisiei Europene, potrivit liberalului, este ca "Ministerul Finanţelor Publice să nu mai participe la şedinţele de politică monetară, nici măcar ca observator", a mai arătat Florin Cîţu.

Citit 1698 ori Ultima modificare Marți, 29 Mai 2018 00:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.