Dosar penal în privatizarea malului Dunării!

Dosar penal în privatizarea malului Dunării!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Ancheta începută de DNA se va lăsa cu condamnări, apreciază avocatul Mihail Boldea * Dar nu se ştie exact când, dat fiind faptul că autorităţile nu prea prind viteză în acest caz… * Prefectura promite prezentarea în câteva zile a unui punct de vedere oficial legat de toată afacerea * La Primărie, nimeni nu vede, nu aude, nu vorbeşte * Gălăţenii somează autorităţile să aplice legea! *

Autorităţile se mişcă greu în investigarea modului în care 32,4 hectare de pădure de pe malul Dunării au intrat din proprietatea statului în proprietate privată.

Pe scurt, după cum v-am relatat pe parcursul mai multor materiale prezentate în „Viaţa liberă”, Nistor Munteanu, în calitate de reprezentant al Elizei Alessiu, a reuşit să pună mâna pe pădurile de la fluviu, care dintotdeauna au fost ale statului, prevalându-se de chichiţele din legile privind restituirea proprietăţilor.

A fost nevoie, ce-i drept, de mai mulţi paşi, pentru „a muta” pădurile din Lieşti pe malul Dunării, la Galaţi, dar traseul a fost parcurs cu o suspect de mare uşurinţă, cu sprijinul comisiilor de punere în posesie de la nivel local şi judeţean.

Asta poate şi din cauză că Primăria Galaţi a ajuns să facă schimburi de terenuri taman cu Nistor Munteanu, pentru a obţine amplasamentele necesare punerii în aplicare a proiectelor ISPA.

Încetul cu încetul, se construieşte dosarul

Rolul principal în descâlcirea iţelor asupra modului în care gălăţenii au fost deposedaţi de malul Dunării revine în acest moment Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Galaţi.

În baza elementelor dezvăluite pe parcursul anchetei „V.L.”, avocatul Mihail Boldea, care este şi reprezentant al gălăţenilor în Parlamentul României, a depus încă de la mijlocul lunii iunie o sesizare la DNA, numai că, de atunci şi până în prezent, instituţia a fost foarte zgârcită în a oferi informaţii despre acest caz. Ceva-ceva a mai „răsuflat”, totuşi, pe ici, pe colo…

„Ceea ce ştiu este că, în legătură cu această afacere, se lucrează la un dosar penal. Au început audierile şi, din informaţiile pe care le deţin, vor fi persoane împotriva cărora se va începe urmărirea penală. Părerea mea este că, în acest caz, se va lăsa cu condamnări”, ne-a declarat avocatul Mihail Boldea.

În opinia acestuia, DNA se mişcă, totuşi, destul de greu: „DNA are la Galaţi două viteze: încet şi foarte încet. Dar ce să-i faci, la urma-urmei sunt doar trei procurori mari şi laţi…”.

Conducerea DNA ne-a confirmat că, într-adevăr, privatizarea malului Dunării face obiectul unei anchete, dar că, în această fază a cercetărilor, nu pot fi făcute publice niciun fel de informaţii. Am fost însă asiguraţi că „dosarul evoluează”. Rămâne de văzut cu ce rezultate.

Anchetă şi la Prefectură

Trebuie spus că modul în care gălăţenii au fost „dezmoşteniţi” de pădurea de la Dunăre face şi obiectul unor verificări la nivelul Prefecturii Galaţi. Acestea au fost demarate în urmă cu câteva luni, când prefect era Claudiu Brânzan.

„În momentul în care am fost schimbat din funcţie (în momentul în care s-a rupt coaliţia de guvernare PSD - PD-L - n.r.), raportul nu era încă definitivat. Dar dacă nu se încheie, îl vom definitiva cam într-o lună de zile…”, ne-a declarat Brânzan, făcând aluzie, mai în glumă, mai în serios, la alegerile ce sunt la orizont şi la posibilele efecte în plan politic şi administrativ ale rezultatelor acestora.

În fine, noul prefect, Cosmin Păun, se pare că va avea într-un interval mai scurt un rezultat al verificărilor, fiindu-ne promisă prezentarea în câteva zile a unui punct de vedere oficial al Prefecturii faţă de modul în care s-a făcut privatizarea malului Dunării. Aşteptăm ca promisiunea să fie onorată.

„Asta e lumea în care trăim!”

Mai facem precizarea că, până în prezent, din partea Primăriei Galaţi, una dintre instituţiile care au „moşit” această controversată „punere în posesie” - deşi am solicitat, şi nu odată, un punct de vedere asupra întregii chestiuni - nu am primit nici un răspuns. Dar, la o adică, după cum am mai subliniat şi în alte ocazii, şi tăcerea este un răspuns.

Până când vom avea explicaţii mai clare din partea instituţiilor abilitate să dea lămuriri asupra modului cum s-a făcut privatizarea malului Dunării, reamintim autorităţilor cam care este opinia gălăţenilor în această chestiune.

„Nu poţi face nimic, asta se cheamă democraţia la noi. Politicienii corupţi au descoperit că dacă ai obrazul gros nu te pot afecta cu nimic criticile şi nemulţumirile populaţiei. E mai comod şi mai ieftin aşa decât dictatura lui Ceaşescu. Poţi să latri la nesfârşit, că latri degeaba. Nu avem pârghii, instituţiile şi legea nu funcţionează în România”.

„Suntem o naţiune bună de jumulit. Degeaba îi criticăm pe unul sau pe altul. La alegeri vor avea grijă să candideze tot ei, şi mereu trebuie să alegem dintre două rele. Asta e lumea în care trăim!”, se arată în una dintre opiniile postate pe site-ul www.viata-libera.ro. Şi facem precizarea că este una dintre opiniile blânde la adresa edililor…

Au fost şi reacţii incomparabil mai dure, unele poate că au depăşit măsura în limbaj, dar pe de altă parte indignarea oamenilor este de înţeles.

Gălăţenii se simt jefuiţi de unul dintre puţinele „colţuri de rai” pe care le mai aveau într-un spaţiu copleşit de betoane. Autorităţile trebuie să demonstreze că, în ciuda scepticismului general, legea există şi că mai are încă un cuvânt de spus.

Citit 3164 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.