Băncile nu trebuie să mai stea „ca pisica pe burlan”

Băncile nu trebuie să mai stea „ca pisica pe burlan”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* A declarat fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul unei întâlniri cu întreprinzătorii gălăţeni *

Ministerul Finanţelor ar trebui să încerce să nu se mai împrumute de pe piaţa internă, ci să caute soluţii pe piaţa externă, astfel încât băncile să fie stimulate în a fi mai deschise în acordarea de împrumuturi pentru mediul de afaceri din România, a declarat, la Galaţi, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul unei întâlniri cu întreprinzătorii.

„Sigur că băncile sunt tentate să împrumute bani statului, e mult mai comod. Dar acest lucru drenează resursele spre sectorul public în loc să fie folosite de sectorul privat. Dar oricum, şi până să înceapă criza, băncile stăteau ca pisica pe burlan”.

„BNR a încercat să pună băncile în funcţiune - dobânda de referinţă este destul de jos, dar cu toate astea băncile păstrează dobânzile la credite la cote foarte ridicate”, a arătat Călin Popescu Tăriceanu.

Fostul premier a admis că, într-adevăr, băncile sunt oarecum derutate de incertitudinile legate de evoluţia economică.

Un exemplu în acest sens ar fi dificultăţile în evaluarea garanţiilor care sunt oferite de întreprinzători la solicitarea unui împrumut, dat fiind faptul că piaţa imobiliară este dată peste cap.

„Dar Ministerul de Finanţe trebuie să găsească soluţii pentru a nu mai trage banii din piaţa internă, pentru ca astfel băncile să iasă cu banii la întreprinzători. Până nu se va ajunge la o această deschidere, situaţia va fi relativ complicată”, a mai declarat fostul premier.

Citit 1363 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.