Topul CNIPMMR al firmelor private din România. Care sunt companiile gălăţene ce s-au impus la nivel naţional

Topul CNIPMMR al firmelor private din România. Care sunt companiile gălăţene ce s-au impus la nivel naţional
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Unele dintre companiile gălăţene reuşesc să spargă „frontierele” mediului de afaceri local şi ajung branduri relevante chiar şi la nivel naţional. O dovadă în acest sens sunt firmele gălăţene care s-au clasat pe locuri fruntaşe în Topul Naţional al Firmelor Private din România, clasament realizat de patronatele din cadrul CNIPMMR, fie că e vorba de cifra de afaceri, profitul brut, productivitate sau performanţa globală în afaceri.

La festivitatea de premiere a celor mai bune firme din România, desfăşurată recent la Bucureşti, la Marriott, a participat şi o delegaţie formată din 25 de întreprinzători din cadrul Patronatului IMM-urilor Galaţi, iar unii dintre ei s-au numărat şi printre premianţii aplaudaţi la scenă deschisă.

„În topul realizat pe baza rezultatelor obţinute în 2017, Galaţiul a fost mai bine reprezentat faţă de topul din anul precedent. Şi dacă ne uităm în clasamente, pe domenii de activitate, inclusiv pe ceea ce a însemnat premierea în cadrul galei festive, faptul că am avut reprezentanţi ai mediului economic gălăţean la vârful mediului de afaceri naţional spune foarte multe. Mai exact, este o dovadă că avem unităţi economice stabile, care reuşesc să fie profitabile, sunt şi nuclee ce polarizează în jurul lor şi alţi agenţi economici. Desigur, mediul de afaceri este într-o continuă schimbare, dar este foarte important pentru Galaţi că are o stabilitate generată de aceste companii”, a declarat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon, care este şi prim-vicepreşedinte al CNIPMMR.

La nivel naţional, companiile care au obţinut cea mai mare cifră de afaceri au fost Automobile Dacia SA (23,14 miliarde lei), Rompetrol Downstream SRL (8,87 miliarde de lei) şi British American Tabacco (tot 8,87 miliarde de lei). La această secţiune a clasamentului, Galaţiul a fost reprezentat de două companii care au intrat pe lista scurtă a primelor 100 de firme ca valoare a afacerilor. Mai exact, este vorba de Arabesque SRL (cifră de afaceri de 1,7 miliarde de lei, locul 45 în clasamentul general naţional) şi Mairon Galaţi (cifră de afaceri de 1,01 miliarde de lei, locul 74 la nivel naţional).

În ceea ce priveşte profitul brut realizat, pe primele trei locuri la nivel de ţară s-au clasat Banca Transilvania (1,37 miliarde de lei), Dedeman SRL (1,0 miliarde de lei) şi Continental Automotive Products SRL (0,83 miliarde de lei). Printre cele mai profitabile companii s-a clasat, din nou, Mairon Galaţi (60,31 milioane de lei), care a ocupat şi primul loc ca profil brut, la întreprinderile mari, pe domeniul ei de activitate. De asemenea, la întreprinderi mari, şi societatea de construcţii Katy SRL s-a clasat pe un onorant loc cinci.

În ceea ce priveşte clasamentul general după productivitate, acesta a fost dominat de Rompetrol Downstream SRL, British American Tabacco şi Petrotel – Lukoil SA, acestea reuşind să-şi adjudece podiumul şi în ceea ce priveşte performanţele globale. Printre companiile care au obţinut o productivitate ridicată se numără Mairon Galaţi (locul 13) şi Prutul SA (locul 40). De asemenea, Mairon Galaţi a intrat, pe locul 12, şi în clasamentul naţional după performanţa globală. În aceeaşi secţiune, la întreprinderi mari, pe domeniile lor de activitate, Arcada Company şi Tancrad sau clasat pe primul loc, respectiv locul trei. De asemenea, pe domeniul ei, Mairon Tubes s-a plasat pe primul loc la categoria întreprinderilor mijlocii.

Dincolo de festivitatea de premiere, topul realizat de CNIPMMR a fost şi un cadru pentru dezbaterea unor teme importante din domeniul economic. Cum printre invitaţi s-au numărat şi reprezentanţi la vârf ai Guvernului, ai mediului financiar-bancar, ai mediului universitar, poate că unele dintre ideile de îmbunătăţire a mediului de afaceri se vor regăsi şi în practică, inclusiv în „cifrele” prezentat la ediţia de anul viitor a topului.

Citit 3942 ori Ultima modificare Vineri, 09 Noiembrie 2018 00:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.