De la 1 ianuarie, se limitează gradul de îndatorare

De la 1 ianuarie, se limitează gradul de îndatorare
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Regulamentul Băncii Naţionale a României (BNR) nr. 6 din 31 octombrie 2018 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 950, Partea I, din data de 9 noiembrie 2018, dată de la care a şi intrat în vigoare, dar se va aplica de la 1 ianuarie 2019 tuturor băncilor şi IFN-urilor.

Noul regulament al BNR modifică şi completează Regulamentul BNR nr. 17/2012 privind unele condiţii de creditare, după cum a decis instituţia pe data de 17 octombrie 2018.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis ca, de la 1 ianuarie 2019, pentru creditele de consum şi ipotecare, gradul de îndatorare să fie de cel mult 40 la sută din venitul net pentru cele în lei şi de maximum 20 la sută pentru cele în valută, atât pentru cele accesate de la bănci, cât şi pentru cele de la IFN-uri. Excepţie face achiziţionarea primei locuinţe, care va avea o rată maximă de îndatorare cu cinci puncte procentuale mai ridicată, respectiv 45 la sută.

Astfel, de la 1 ianuarie 2019, la calcularea gradului de îndatorare nu vor mai fi scăzute din venitul net: cheltuielile de subzistenţă; alte ajustări privind veniturile; ajustări de şocuri privind cursul de schimb, rata dobânzii, venitul disponibil. Cu toate acestea, rata lunară maximă va fi, în continuare, variabilă de la o bancă la alta, potrivit BNR.

Noua regulă va fi aplicată doar pentru creditele a căror procedură de acordare începe după 1 ianuarie 2019, iar pentru refinanţările ce presupun acordarea unui credit suplimentar celui/celor existent(e) nu este valabilă.

"Toate solicitările de credit formulate înainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clienţilor persoane fizice, precum programul Prima Casă, se soluţionează pe baza reglementării de la momentul depunerii cererii la bancă, chiar dacă acordarea creditului are loc după 1 ianuarie 2019", au subliniat, atunci, reprezentanţii Băncii Centrale.

Reprezentanţii Băncii Centrale susţin că au luat această decizie din următoarele două motive: simplificarea accesului la credite al persoanelor fizice şi consolidarea creşterii sustenabile a activităţii de creditare; protejarea populaţiei cu venituri medii şi cu venituri sub valorile medii în sensul îmbunătăţirii capacităţii de plată, pentru creditare sănătoasă. "Conform noii metodologii de calcul, nivelul creditului şi al ratelor aferente va putea fi stabilit uşor de orice solicitant", adaugă reprezentanţii BNR.

Măsuri similare de ordin prudenţial au fost adoptate deja în alte ţări, cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania, Cehia, conform BNR.

Citit 2137 ori Ultima modificare Luni, 12 Noiembrie 2018 19:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.