Peste 174 milioane lei, recuperaţi prin executare silită

Peste 174 milioane lei, recuperaţi prin executare silită
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mai mult de 174 milioane de lei au fost recuperate de inspectorii fiscali, în primele 11 luni ale acestui an, de la rău-platnici * A crescut, totuşi, gradul de conformare voluntară la plată a contribuabililor * Criza trece, criza vine, datoriile la bugetul de stat trebuie plătite *

Plata datoriilor la bugetul de stat rămâne o problemă pentru mulţi dintre contribuabilii gălăţeni, în mii de cazuri ajungându-se la executări silite sau popriri asupra conturilor. 

Astfel, potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Galaţi, numai în luna noiembrie s-a recuperat prin executare silită datorii în valoare de peste 14 milioane lei, din care 9,5 milioane lei reprezintă încasări din plăţi efectuate de debitori după comunicarea somaţiilor, iar 3,87 milioane lei provin din popririle asupra conturilor bancare ale rău-platnicilor.

Merită remarcat că, deşi, per ansamblu, sumele colectate în noiembrie a.c. reprezintă ca 95 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, încasările după trimiterea somaţiilor au fost cu 65 la sută mai mari faţă de anul trecut, ceea ce înseamnă că disciplina financiară este luată mai în serios de către contribuabili.

De altfel, şi inspectorii fiscali au mărit presiunea, o dovadă în acest sens fiind, de exemplu, că suma de 0,6 milioane lei încasate ca urmare a opririi terţilor este de şase ori mai mare ca anul trecut.

„Pe ţeavă” mai sunt şi alte acţiuni de acest fel. În noiembrie pe „lista neagră” s-au mai adăugat 2.850 popriri asupra disponibilităţilor bancare ale restanţierilor, în valoare de 19,4 milioane lei, dar şi 11 sechestre asupra unor bunuri mobile sau imobile ale datornicilor, pentru sume totalizând 6,95 milioane lei.

Conturi blocate

Dacă ar fi să se facă un bilanţ al primelor 11 luni ale acestui an, DGFP Galaţi a obţinut în urma acţiunilor de executare silită peste 174 milioane lei, sumă cu 14 la sută mai mică faţă de anul trecut, criza economică având efecte inclusiv în ceea ce priveşte plata datoriilor la bugetul de stat.

Încasările din plăţi după comunicarea somaţiilor au fost de 112,6 milioane lei, iar încasările din popriri pe conturile bancare a fost de 57,25 milioane lei. Din încasările din popriri pe conturile terţilor s-au recuperat 3,61 milioane lei, de cinci ori mai mult decât anul trecut.

În acelaşi timp s-au întâmpinat dificultăţi în valorificarea sechestrelor. Mai exact, din valorificarea unor bunuri mobile ale debitorilor, DGFP Galaţi a obţinut în primele 11 luni ale acestui an doar 67,7 milioane lei, comparativ cu 211,5 milioane lei, iar din valorificarea unor bunuri imobile s-au recuperat doar 0,5 milioane lei, faţă de 3,3 milioane lei lei, în aceeaşi perioadă a anului trecut.

E loc şi de mai bine

În fine, pentru mediul de afaceri nu-i nicio fericire să-şi plătească datoriile prin executare silită, mai ales în condiţiile dificile din ziua de azi, acest lucru fiind conştientizat şi de inspectorii fiscali, însă, după cum v-am informat în paginile ziarului nostru, Galaţiul se situează pe locul 13 la nivel naţional din punct de vedere al veniturilor colectate la bugetul de stat.

Directorul coordonator al DGFP Galaţi, Lucian Domniţeanu, consideră că, fie şi într-un context dificil, relaţia cu agenţii economici se poate îmbunătăţi:

„Faptul că, din cele 114,17 milioane lei constituind venituri ale bugetului general consolidate colectate la nivelul lunii noiembrie în judeţul Galaţi, peste 75 la sută, adică aproximativ 86,65 milioane lei, provin ca urmare a conformării voluntare la plată a contribuabililor, ne dă speranţa să credem că – odată depăşită perioada de recesiune – vom putea discuta şi consolida parteneriatul pe care ni-l dorim cu agenţii economice, producătorii de plusvaloare în economie”.

Trebuie, aşadar, să privim partea plină a paharului în relaţia dintre fisc şi agenţii economici. Dar nu trebuie uitat că, dacă e vorba de datoriile la buget, nimeni nu poate scăpa de obligaţia de a umple şi partea goală.

Citit 896 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.