Grupul de firme Profiland, lovit de valul disponibilizărilor

Grupul de firme Profiland, lovit de valul disponibilizărilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Din cauza lipsei de materii prime, a efectelor crizei economice şi a restrângerii activităţii, 310 angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă * Victime colaterale în disputele dintre Profiland şi ArcelorMittal * Investiţii de aproape 35 milioane de euro, nefolosite la întreaga capacitate *

Pentru grupul de firme Profiland, luna decembrie va aduce un val de disponibilizări colective. AJOFM Galaţi a fost deja notificat că de la Profiland SRL îşi vor pierde locurile de muncă 140 din cei 269 de angajaţi, în timp ce de la Intfor SA vor fi disponibilizaţi 170 din cei 428 de salariaţi.

„Într-adevăr, de la 15 decembrie se va trece la aceste disponibilizări. Din păcate, este o măsură pe care nu o putem evita din cauza unui cumul de factori. De exemplu, problemele pe care le avem în asigurarea materiilor prime şi relaţiile cu combinatul ArcelorMittal, efectele crizei economice şi restrângerea activităţii pe perioada sezonului rece”, ne-a declarat omul de afaceri Andrei Lişinschi, managerul grupului de firme Profiland.

Cea mai complicată problemă este legată de relaţiile cu Combinatul Siderurgic. Încă din toamnă, ArcelorMittal a susţinut că, din cauza diminuării capacităţilor de producţie, nu mai poate asigura materia primă pentru Intfor.

„Relaţiile cu conducerea Combinatului au devenit din ce în ce mai reci, deşi, în ceea ce ne priveşte, nu avem nimic a ne reproşa. Cred că dezvoltarea noastră în sectorul siderurgic a determinat ArcelorMittal să se ambiţioneze în refuzarea comenzilor primite de la noi”, ne-a declarat Lişinschi.

Omul de afaceri a precizat că, paradoxal, aceste comenzi sunt refuzate deşi, în urma unor relaţii comerciale cu Combinatul, ArcelorMittal are o datorie de 8 miliarde de lei vechi către grupul de firme Profiland.

„Trebuie să ne judecăm cu ei pentru recuperarea acestor sume. Nu a fost deschis acest litigiu în instanţă, dar din câte se vede nu avem altă soluţie”, a explicat Andrei Lişinschi.

Pentru a reduce efectele înrăutăţirii relaţiilor cu Combinatul s-a încercat încheierea de contracte cu alţi furnizori, însă nu s-a ajuns încă la asigurarea unui flux stabil de materii prime. Pentru cei 310 angajaţi disponibilizaţi, eventuale veşti bune ar putea veni abia de anul viitor.

„Sperăm ca, din martie, când activitatea în domeniul nostru de activitate începe să se relanseze, să fim capabili să depăşim măcar o parte din problemele cu care ne confruntăm”.

„Dacă se va întâmpla acest lucru apare şi perspectiva de a reangaja o parte dintre oamenii ce suntem în prezenţi nevoiţi a-i disponibiliza”, ne-a declarat omul de afaceri Andrei Lişinschi.

În cadrul grupului de firme Profiland erau, până nu demult, planuri serioase de dezvoltare a activităţii. În jur de 30-35 milioane euro au fost investiţi pentru achiziţionarea unei linii de tablă zincată, o linie de tablă vopsită, un laminor, fiind în curs de derulare şi introducerea unei linii de decapare.

Dar iată că şi cele mai ambiţioase planuri de afaceri se pot confrunta cu obstacole greu de depăşit.

Citit 2902 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.