Firmele ţin apăsată pedala restructurărilor

Firmele ţin apăsată pedala restructurărilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Reducerea cheltuielilor administrative, restructurarea societăţii, dar şi noi disponibilizări sunt incluse în strategiile companiilor de adaptare la criză *

Şi anul 2010 va fi pentru agenţii economici un an de ajustare la noile condiţii apărute pe piaţă ca urmare a crizei economice, rezultă dintr-un studiu realizat în rândurile întreprinzătorilor de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

În acest an, 72 la sută dintre întreprinderi au pus un accent deosebit pe reducerea cheltuielilor administrative, însă acesta va continua să fie un obiectiv pentru un sfert dintre agenţii economici.

De asemenea, deşi până acum 31,5 la sută dintre societăţi au procedat la disponibilizări, acest trend va continua la 14,9 la sută dintre societăţi. Investiţiile au scăzut în acest an la 57,5 la sută din întreprinderi, dar în perioada următoare 9,6 la sută dintre societăţi ar putea să-şi externalizeze o parte dintre activităţi.

„A fost un greu, iar în lipsa unui pachet coerent de măsuri anticriză nici anul viitor nu se anunţă unul mai uşor. Până acum s-a mers pe principiul scapă cine poate, cu toate efectele de rigoare în ce priveşte şomajul, reducerea cifrei de afaceri, a vânzărilor şi, nu în ultimul rând, a scăderii contribuţiilor la bugetul de stat”, ne-a declarat Marian Filimon, vicepreşedintele CNIPMMR.

Ca strategii de viitor, companiile vor pune un accent deosebit pe stimularea relaţiilor cu clienţii (44,3 la sută) şi lansarea de noi produse (42,5 la sută).

Acest lucru se va face cu prudenţă, dat fiind faptul că, în acest an, 68,9 la sută dintre agenţii economici s-au confruntat cu întârzieri la plată din partea beneficiarilor, iar peste jumătate dintre întreprinderi au înregistrat scăderi ale cererii pentru produsele sau serviciile oferite.

O parte dintre firme (39,9 la sută) îşi propun să devină, totuşi, mai ofensive şi să se extindă pe noi pieţe, dar rămâne de văzut şi câte dintre ele vor reuşi să atingă acest obiectiv.

De asemenea, 32 la sută dintre companii doresc să valorifice oportunităţile în ce priveşte accesarea de fonduri europene.

„Viitorul Executiv trebuie să înţeleagă faptul că, în prezent, multe firme luptă pentru supravieţuire, fiind aduse pe marginea prăpăstiei de criza economică, de instabilitatea politică, de incertitudinea care domneşte vizavi de cum va arăta mediul de afaceri”, a mai precizat Marian Filimon.

Până în prezent, cele mai afectate de criza economică au fost firmele din domeniul comerţului (71 la sută), industriei (69 la sută), construcţiilor (65 la sută) şi agriculturii (63 la sută).

Citit 757 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.