Creşterea economică a alimentat creditarea companiilor

Creşterea economică a alimentat creditarea companiilor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Creditele accesate de companii au crescut pe parcursul anului 2018, la nivel naţional, cu peste 6,53 miliarde de lei, la o valoare totală de 106,2 miliarde de lei, rezultă din datele centralizate de Banca Naţională a României (BNR).

Trendul crescător al accesului la finanţare prin instituţiile bancare s-a făcut simţit anul trecut şi la nivelul judeţului Galaţi. Astfel, la sfârşitul lui 2018, valoarea creditelor contractate de companiile gălăţene era de aproape 3,9 miliarde de lei, în creştere cu 144,7 milioane de lei faţă de anul precedent. Această creştere a creditării la nivelul mediului de afaceri a fost susţinută, potrivit unui raport al BNR, de creşterea economică înregistră pe plan intern şi de costurile de finanţare care sunt, în continuare, la un nivel relativ redus.

"Cu toate acestea, unele preocupări legate de evoluția mediului de afaceri se mențin. Nivelul ridicat al fiscalității și impredictibilitatea mediului fiscal continuă să domine clasamentul celor mai presante probleme pentru companii. O altă provocare o reprezintă problemele legate de creșterea costurilor cu forța de muncă și a celor de producție, care rămân în topul celor mai importante probleme pentru companii, ca urmare a presiunilor generate de majorările salariale", se precizează în "Sondajul privind accesul la finanţare al companiilor nefinanciare din România", realizat de BNR.

Banca centrală mai arată că "intențiile companiilor privind contractarea unui credit s-au menținut neschimbate comparativ cu exercițiul anterior. Astfel, 62 la sută dintre companii nu ar lua un credit în lei, iar 66 la sută nu ar lua un credit în euro, indiferent de costul acestora, deoarece intenționează să își reducă gradul de îndatorare".

Pe de altă parte, la nivel de ţară, atât creditele în moneda naţională, cât şi cele în valută au fost în creştere, însă leul a rămas, într-adevăr, preferat de mediul de afaceri. Mai exact, pe categorii de împrumuturi accesate de companii, la nivel de ţară, creditele în moneda naţională au crescut de la 61,98 miliarde de lei la 65,92 miliarde de lei, în timp ce creditele în valută au crescut de la echivalentul a 44,25 miliarde de lei la 46,84 miliarde de lei.

Strict la nivelul judeţului Galaţi, creditele în moneda naţională au crescut în 2018 de la 1,03 miliarde de lei la 1,08 miliarde de lei, în timp ce creditele în valută au crescut de la echivalentul a 396,7 milioane de lei la 486,1 milioane de lei.

În acelaşi timp, pentru viitor, BNR avertizează că firmele au o capacitate redusă pentru a face faţă unei evoluţii nefavorabile privind rata dobânzii. "Mai mult de jumătate din firmele chestionate care au credite în lei au răspuns că o majorare cu până la 3 puncte procentuale le-ar afecta semnificativ activitatea și/sau capacitatea de rambursare a creditului. Similar, cea mai mare parte a companiilor care dețin credite în euro apreciază că activitatea le-ar fi semnificativ afectată dacă rata dobânzii ar crește cu până la 3 puncte procentuale", se precizează în raportul întocmit de banca centrală.

Citit 1146 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Februarie 2019 18:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.