Inflaţia scumpeşte împrumuturile. ”Dobânzile la credite nu sunt scoase din pălărie”

Inflaţia scumpeşte împrumuturile. ”Dobânzile la credite nu sunt scoase din pălărie”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În condiţiile în care volumul creditelor este în creştere, inclusiv la nivelul judeţului Galaţi, nivelul dobânzilor bancare este influenţat de deteriorarea indicatorilor macroeconomici. În acest context, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a precizat că, pentru a reduce dobânzile la credite, politicile publice, dincolo de declaraţiile de bune intenţii, trebuie orientate în special spre reducerea inflaţiei.

La nivelul pieţei bancare gălăţene, conform datelor centralizate de BNR, trendul a fost crescător şi la creditele în moneda naţională şi la cele în valută. La sfârşitul lunii februarie a.c., împrumuturile în lei aveau o valoare de 2,77 miliarde de lei, faţă de 2,48 miliarde de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce creditele în valută au crescut în ultimul an de la 1,09 miliarde de lei la 1,17 miliarde lei. Astfel, în total, la sfârşitul lunii februarie, valoarea creditelor contractate în judeţul Galaţi era de 3,95 miliarde de lei, cu 369 milioane de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. În condiţiile în care apetitul pentru creditare este în creştere, este esenţial ca la nivelul dobânzilor să fie păstrat un echilibru, pentru a nu asista la o creştere a costurilor împrumuturilor, ce ar putea afecta inclusiv capacitatea de rambursare a creditelor. Dobânzile sunt determinate de piaţă, iar piaţa reacţionează la evoluţia inflaţiei, a subliniat guvernatorul BNR.

"După noi, şi am spus-o în repetate rânduri, dobânzile nu sunt scoase din pălărie, ca să-l citez pe domnul academician Dăianu. Acestea sunt determinate de piaţă, pe bază de indicatori cantitativi. Dacă vrem să reducem dobânzile la credite, în România, trebuie să mergem la inflaţie. Şi acest lucru l-am spus în clar la Parlamentul României. Acolo trebuie acţionat, asupra inflaţiei, altfel sunt intenţii bine intenţionate, dar una este intenţia, dorinţa şi alta este posibilitatea. Mărimile economice sunt determinări obiective, nu sunt stabilite subiectiv. Banca Naţională poate cel mult să ghidoneze în anumite măsuri, dobânzile, şi acesta este instrumentul nostru principal de politică economică, dar şi noi dacă ne ducem prea departe de mărimile economice, de exemplu de inflaţie, greşim şi suntem invalidaţi pe piaţă", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Nivelul dobânzilor la credite afectează deopotrivă agenţii economici şi populaţia. La nivelul Galaţiului, agenţii economici avea, la sfârşitul lunii februarie, credite de peste 1,61 miliarde de lei (1,11 miliarde de lei – credite în moneda naţională, 493 milioane de lei – credite în valută), în creştere cu 210,4 milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La nivelul populaţiei, valoarea creditelor era de 2,32 miliarde de lei (1,65 miliarde de lei – credite în moneda naţională, 671,4 milioane de lei – credite în valută), în creştere cu 156,3 milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Citit 1183 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Aprilie 2019 23:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.