Când dezvoltarea urbană bate pasul pe loc. Gălăţenii s-au ”lecuit” de oraş şi îşi construiesc locuinţe la sat

Când dezvoltarea urbană bate pasul pe loc. Gălăţenii s-au ”lecuit” de oraş şi îşi construiesc locuinţe la sat
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Piaţa imobiliară gălăţeană se mişcă într-un ritm de creştere destul de lent. Dar un lucru care ar trebui să atragă atenţia este acela că judeţul Galaţi se îndreaptă mai degrabă spre o… ruralizare, decât spre urbanizare - numărul de locuinţe finalizate la sat a fost, în ultimii ani, sensibil mai mare decât cel al locuinţelor finalizate la oraş.

Investiţiile în locuinţe reprezintă un indicator important al tendinţelor economice. Acolo unde este potenţial de dezvoltare şi ritmul de creştere imobiliară se accelerează.

Dacă este să privim lucrurile în ansamblu, la nivel naţional, în 2018, au fost finalizate 59.725 locuinţe, în creştere cu 6.424 spaţii locative faţă de anul precedent, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În funcţie de locul în care au fost construite, statistica oficială arată, din totalul celor 59.725 de locuinţe finalizate, există o creştere a ponderii locuinţelor finalizate în mediul urban (de la 54,9 la sută, în anul 2017, la 58,4 la sută în anul 2018), dar şi o scădere în mediul rural - de la 45,1 la sută în anul 2017 la 41,6 la sută în anul următor.

Dincolo de aceste informaţii, datele statistice se nuanţează mult pe măsură ce ne raportăm la zone mai restrânse. Dacă este să ne referim strict la Galaţi, vom observa că, din punct de vedere imobiliar, judeţul nostru urmează un trend invers faţă de cel naţional, iar numărul locuinţelor finalizate la sat îl depăşeşte cu mult pe cel al locuinţelor construite la oraş. O veste bună ar fi, totuşi, că se construieşte mai mult. Pe "cifre", peisajul imobiliar al Galaţiului arată în felul următor.

Conform datelor INS, în anul 2018, la Galaţi au fost finalizate 817 locuinţe, cu 126 mai multe faţă de anul precedent. În funcţie de mediul de rezidenţă, în mediul rural s-au finalizat anul trecut 450 de locuinţe, în scădere cu 43 de locuinţe faţă de 2017. Dar chiar şi în aceste condiţii, numărul de locuinţe din mediu urban rămâne inferior, respectiv doar 367 de unităţi, în creştere cu 169 de unităţi locative faţă de anul precedent. Creşterea de la oraş se datorează locuinţelor finalizate în trimestrul trei (208 unităţi). În celelalte trimestre, însă, ritmul de finalizare a locuinţelor din mediul urban a fost mult mai scăzu (trimestrul întâi - 35 de locuinţe, trimestrul doi - 66 de locuinţe, trimestrul patru - 59 de locuinţe). Şi în mediul rural, cel mai mare număr de locuinţe finalizate a fost în trimestrul trei (126 de unităţi), mai apropiat, însă, de numărul de locuinţe din celelalte trimestre (trimestrul întâi - 99 de unităţi, trimestrul doi - 111 unităţi, trimestrul patru - 114 unităţi).

INS precizează că „sunt considerate locuinţe terminate acelea care nu au existat anterior şi ale căror elemente, inclusiv fundaţia s-au construit pentru prima dată, la care s-au finalizat toate lucrările prevăzute în documentaţia tehnică şi care au fost recepţionate de beneficiari”.

Infografie: Ovidiu Amălinei

Citit 2467 ori Ultima modificare Duminică, 14 Aprilie 2019 18:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.