Căldura s-ar putea scumpi

Căldura s-ar putea scumpi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Consilierii locali vor decide astăzi dacă gălăţenii vor plăti sau nu mai mult pentru încălzirea apartamentelor *

Dacă aleşii locali vor fi de acord, gălăţenii ar putea plăti mai mult pentru încălzirea propriilor apartamente. Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Galaţi, programată a se desfăşura marţi după-amiază,  se află un proiect de hotărâre privind scumpirea gigacaloriei.

Mai exact, este vorba despre mărirea preţului (de producere, transport, distribuţie şi furnizarea energiei termice) gigacaloriei de la 240,31 lei/gigacalorie la 264,39 lei/gigacalorie.

Dar nu acesta este preţul pe care îl plăteşte cetăţeanul. Din acest preţ total, de 240 de lei/gigacalorie, de la bugetul de stat se acordă o subvenţie alocată tuturor consumatorilor, în valoare de  59,61 lei/gigacalorie (propusă a creşte, pentru 2010, la 66,15 lei/gigacalorie), iar de la bugetul local se mai alocă o subvenţie de 40,7 lei/gigacalorie (propusă a creşte în 2010 la 49,47 de lei).

Preţul suportat de cetăţean este, de fapt, de 140 de lei/gigacalorie (preţ propus pentru 2010 - 148,77 de lei).

Practic, propunerea pe care vor trebui să o analizeze astăzi consilierii locali prevede o creştere totală de 24,08 lei pe fiecare gigacalorie, din care populaţia va resimţi doar o creştere de 8,77 de lei/gigacalorie.

Matematic, căldura va fi mai scumpă, pentru gălăţeni, cu 6,26 la sută. Cum, într-o lună de iarnă, încălzirea unui apartament  se face cu două gigacalorii, acum, căldura costă 280 de lei, iar dacă va fi aprobat noul preţ, căldura va costa 297,54 lei.

Dacă o astfel de creştere este mare sau mică faţă de posibilităţile gălăţenilor, fiecare îşi va spune părerea. Cu siguranţă însă, într-o perioadă de criză, o scumpire în plus nu este deloc o veste bună.  

Apaterm - cu finanţele în găleată

Pe de altă parte, se pare că scumpirea este generată şi de dificultăţile financiare prin care trece societatea locală de distribuţie a agentului termic, SC Apaterm. 

Mai mult, săptămâna trecută, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a participat la o întâlnire a conducerii Apaterm cu membrii de sindicat de acolo, pe fondul nemulţumirilor create de întârzierile la plata salariilor.

Deşi s-ar putea traduce, simplist, că aleşii locali ar putea scumpi căldura, astfel încât Apaterm să aibă cu ce să îşi plătească angajaţii, situaţia nu este nici pe departe aşa de uşoară.

Şi asta, pentru că Apaterm are de încasat de la Primărie (care aşteaptă, la rândul ei, bani de la bugetul de stat) o sumă de 6,2 milioane de lei, reprezentând subvenţia pentru iarna 2008-2009.

Din păcate, Aparterm are la rândul ei de achitat datorii către Electrocentrale, care a aplicat şi penalităţi pentru întârzierea la plată. Cum va fi rezolvată această situaţie, doar prin măsura simplistă de creştere a preţului gigacaloriei, rămâne de văzut.   

Până la urmă, consilierii locali vor decide astăzi dacă gălăţenii vor plăti sau nu mai mult la încălzire, sau dacă înainte de o astfel de decizie nu este cumva nevoie de realizarea unui plan de eficientizare a societăţii locale de distribuţie a agentului termic.

Citit 1295 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.