IRCC va înlocui ROBOR şi la creditele cu garanţii de stat

IRCC va înlocui ROBOR şi la creditele cu garanţii de stat
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va modifica, printr-un proiect de act normativ, legislaţia specifică programelor guvernamentale cu garanţia statului pentru clarificarea modalităţii de aplicare a prevederilor OUG nr. 19/2019, a anunţat instituţia.

În aceste condiţii, noul indice de referinţă va putea fi utilizat pentru toate creditele garantate de stat. Potrivit sursei citate, va fi modificată HG nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casă", iar în această situaţie "se propune înlocuirea sintagmei privind referinţa la ROBOR cu noul indice calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul adaugă marja de dobândă prevăzută în normele de aplicare, şi anume rata dobânzii IRCC plus o marjă de maximum 2 la sută pe an pentru creditele în lei", precizează MFP într-un comunicat de presă.

În ceea ce priveşte HG nr. 1053/2014 pentru aprobarea normelor Programului „Rabla” se propune înlocuirea ROBOR cu noul indice IRCC, la care creditorul adaugă marja de dobândă prevăzută în normele de aplicare astfel, rata dobânzii IRCC plus o marjă de maximum 3 la sută pe an.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,36 la sută pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul patru 2018, conform datelor anunţate joi BNR.

Citit 1256 ori Ultima modificare Duminică, 05 Mai 2019 18:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.