Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va modifica, printr-un proiect de act normativ, legislaţia specifică programelor guvernamentale cu garanţia statului pentru clarificarea modalităţii de aplicare a prevederilor OUG nr. 19/2019, a anunţat instituţia.
În aceste condiţii, noul indice de referinţă va putea fi utilizat pentru toate creditele garantate de stat. Potrivit sursei citate, va fi modificată HG nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casă", iar în această situaţie "se propune înlocuirea sintagmei privind referinţa la ROBOR cu noul indice calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul adaugă marja de dobândă prevăzută în normele de aplicare, şi anume rata dobânzii IRCC plus o marjă de maximum 2 la sută pe an pentru creditele în lei", precizează MFP într-un comunicat de presă.
În ceea ce priveşte HG nr. 1053/2014 pentru aprobarea normelor Programului „Rabla” se propune înlocuirea ROBOR cu noul indice IRCC, la care creditorul adaugă marja de dobândă prevăzută în normele de aplicare astfel, rata dobânzii IRCC plus o marjă de maximum 3 la sută pe an.
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,36 la sută pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul patru 2018, conform datelor anunţate joi BNR.

Citit 617 ori Ultima modificare Duminică, 05 Mai 2019 18:30

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro