ENEL rămâne în vârful „lanţului trofic”

ENEL rămâne în vârful „lanţului trofic”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Intrarea în vigoarea a contractului de concesionare încheiat pentru 38,6 hectare cu compania energetică italiană a propulsat veniturile ZLG la nivelul de 3,7 milioane lei * În prezent, în zona liberă se derulează 16 contracte de concesionare şi 35 de închiriere * Încă 24 de hectare, front de lucru, de la defunctul proiect al Parcului de Inovare *

În ciuda crizei economice, Zona Liberă Galaţi (ZLG) a reuşit, în 2009, să rămână „o oază” pentru dezvoltarea unor afaceri.

La asta contribuie deopotrivă facilităţile specifice acordate investitorilor, modernizarea infrastructurii puse la dispoziţie, dar şi poziţia strategică a Galaţiului ca poartă de intrare în spaţiul UE a produselor din spaţiul ex-sovietic.

Rezultate pe plus

În termeni financiari, oarecum paradoxal date fiind efectele crizei, Zona Liberă a încheiat anul 2009 cu un record de profitabilitate.

Cu venituri totale de 3,75 milioane lei, ZLG a încheiat anul cu un profit brut de 927.200 lei, în condiţiile în care, în anul precedent, profitul brut a fost de 840.000 lei.

„Principala explicaţie este aceea că au intrat în vigoare o serie de contracte intrate în anul anterior, veniturile Zonei Libere fiind, astfel, mai mari”.

„De asemenea, am mers pe ideea unor tarife echilibrate, nu am avut niciun fel de măriri în această direcţie, iar în încheierea contractelor am mers pe solicitări viabile, în special pe firme dispuse să investească în dezvoltarea unor activităţi”.

„La asta s-au adăugat  reducerea unor cheltuieli, fondurile disponibile fiind dirijate spre continuarea investiţiilor de modernizare”, ne-a declarat Angela Ivan (FOTO), directorul general al Zonei Libere Galaţi.

Unul naşte, altul piere

În prezent, în zona liberă gălăţeană sunt în derulare 16 contracte de concesionare şi 35 de contracte de închiriere. Dar nu totul a fost chiar pe roze.

Unele firme au fost anul trecut mai prudente în derularea unor investiţii, dar au fost şi societăţi care au renunţat de tot la planurile pe care le aveau iniţial. În aceste condiţii, patru firme au renunţat anul trecut la contractele de concesionare pe care le aveau cu Zona Liberă.

„E vorba de patru firme care nici nu au apucat să mai facă vreo investiţie.  Au început doar unele avize, dar când s-a accentuat criza au rămas fără fonduri, fără clienţi, nu au mai reuşit să-şi dezvolte proiectele şi, în cele din urmă, au renunţat la contractele de concesionare”, a explicat directoarea Angela Ivan.

Firmele aflate în această situaţie au fost Unicom Tranzit, ce dorea să investească într-o linie ferată şi un terminal de GPL, RS Industrie şi Simetex, ce mizau pe realizarea unor platforme de depozitare şi comercializare, precum şi Dina MetPack, ce dorea să realizeze o unitate pentru producerea de ambalaje metalice.

Şi totuşi se mişcă

Încheierea unor noi contracte în Zona Liberă a acoperit aceste goluri, dar în vârful „lanţului trofic” al concesionarilor clasamentul este dominat de ENEL.

Compania energetică italiană este principalul client al Zonei Libere Galaţi, cu o suprafaţă concesionată de 38,6 hectare, teren pe care doreşte să construiască o centrală termoelectrică modernă, proiect evaluat la peste un miliard de euro.

„În ce priveşte ENEL-ul, se pare că, deşi au intenţia de a restrânge investiţiile din alte zone ale ţării, Galaţiul rămâne centru de interes şi îşi continuă proiectul de aici”.

„Sunt încă în faza de avizare, pe partea de mediu, autorizaţii de construcţii, studii de amplasament, avize transfrontaliere. În decembrie s-a finalizat un acord cu Electrica pentru traseul de electricitate”.

„Şi ar fi posibil ca încă din acest an să se treacă la amenajarea de şantier, asta, desigur, dacă nu apar blocaje în obţinerea avizelor sau asigurarea finanţării”, a precizat directorul ZLG.

Mai trebuie spus că, unul dintre contractele care au intrat în 2009 în vigoare şi au adus fonduri pentru Zona Liberă a fost chiar cel cu ENEL, acestuia adăugându-se şi cele încheiate cu TastRom 2 SRL şi WindTrade Oile SRL.

De asemenea, printre afacerile care s-au dezvoltat frumos în Zona Liberă Galaţi sunt cele ale Metaltrade, ce deţine o hală industrială pentru producerea şi comercializarea produselor metalurgice, precum şi City Gaz şi Unicom Oil Terminal, axate pe tranzacţii cu produse petroliere.

Noi oportunităţi

Perspectivele de dezvoltare din acest an ale Zonei Libere Galaţi depind în mare măsură şi de contextul economic general. Teoretic, sunt proiectate obţinerea unor venituri de aproape patru milioane lei, însă rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile.

„Cert este că, dacă economia se revigorează şi se dezvoltă schimburile comerciale, va fi un lucru bun şi pentru Zona Liberă. Dacă investitorilor care vin aici le merg afacerile, acest lucru se va reflecta şi în posibilităţile de dezvoltare a Zonei Libere”, a arătat directoarea Angela Ivan.

Principalul obiectiv pe 2010 va fi  punerea în valoare a unui teren de 24 de hectare, suprafaţă care iniţial era destinată realizării Parcului de Inovare, proiect la care, date fiind dificultăţile în derularea unei asemenea investiţii, Consiliul Local a renunţat la sfârşitul anului trecut.

„Am început deja să contactăm firme, să promovăm posibilităţile de a dezvolta o afacere pe acest teren. De exemplu, aici s-ar putea realiza nişte linii de preambalare sau de prelucrare”.

„De asemenea, este o poziţie foarte bună pentru societăţile care doresc să-şi relocalizeze activitatea din mediul urban, într-o zonă unde au posibilităţi mai mari de extindere”, a mai explicat directorul ZLG.

Desigur, în mediul economic apele sunt încă destul de tulburi. Dar, nu trebuie uitat că, până la urmă, o criză ascunde şi oportunităţi.

Oportunităţi care, combinate cu regimul de zonă liberă, pot duce la dezvoltarea unei afaceri de succes.

Citit 1863 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.