Combinatul Liberty Galaţi nu susţine subvenţionarea CE Oltenia
Foto: Bogdan Codrescu

Combinatul Liberty Galaţi nu susţine subvenţionarea CE Oltenia
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Asociația Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC) - din care fac parte combinatul siderurgic Liberty Galaţi şi unităţile ArcelorMittal România - atrag atenția într-un comunicat că orice schemă suplimentară de sprijinire a sectorului energetic anulează competitivitatea industriei românești, în lipsa unor măsuri similare pentru sectoarele industriale, implementate la nivelul Uniunii Europene.

Astfel, ABIEC își manifestă "îngrijorarea profundă" privitor la demersurile Guvernului în legătură cu mecanismul de sprijin pentru Complexul Energetic Oltenia (CEO), prin care, timp de zece ani, toți consumatorii finali de energie electrică ar urma să plătească până la 10,5 miliarde de lei pentru a susține costurile cu certificatele de emisii CO2 pe care CEO trebuie să le cumpere pentru a produce energie electrică.
„Industria se află în mare dificultate din cauza prețului energiei electrice și al gazelor, a tuturor taxelor și schemelor de sprijin pe care este obligată să le susțină. Asistăm neputincioși la distrugerea competitivității companiilor din România chiar de propriii aleși, într-o realitate în care industria este ignorată atunci când se elaborează nenumărate strategii, programe, politici și scheme de susținere. Reprezentăm industrii care realizează produse cu valoare adăugată mare, angajăm sute de mii de oameni, direct și indirect, și, în ciuda rolului important pe care îl jucăm în economia României, constatăm că măsurile Guvernului duc la pierderea avantajelor competitive pe piețele internaționale”, a declarat Marian Năstase, președintele ABIEC.
Potrivit comunicatului citat, energia este o componentă esențială pentru industria românească și de aceea membrii ABIEC au investit peste un miliard de euro în cele mai performante instalații existente la nivel global. În consecință, companiile din cadrul asociației nu mai au mecanisme suplimentare de a eficientiza consumul de energie în procesele lor de producție. De aceea, noile taxe anunțate de Guvern riscă să scoată din piață companiile industriale.

Citit 4027 ori Ultima modificare Luni, 28 Octombrie 2019 00:48

3 comentarii

 • postat de Terente...din Galati
  Joi, 24 Octombrie 2019 12:23
  86.34.180.***
  @Dogarule, da cu USR-ul ce ai? sau nu merge sa sari la gatul celor vinovati , fara sa'njuri pe toata lumea?
  4
  6
  Raportează
 • postat de Dogaru Ioan
  Joi, 24 Octombrie 2019 11:35
  5.13.221.***
  Ati cumparat si trebuie sa vindeti! Nu UE va pune piedici ci para-ndaratnicii din guvernarea mafiei FSN(PSD PNL UDMR ALDE USR). Va pun taxe ca la Strasburg, luati energie electrica de la Kiev si veti vedea cum se vor domoli. Voi chiar nu stiti dece ati cumparat combinatul dintre doua sisteme?
  2
  8
  Raportează
 • postat de ariciul
  Joi, 24 Octombrie 2019 09:28
  92.114.82.***
  Puneti mana si va platiti producatorul acel care da plus valoare muncii si produselor ,nu platiti cativa frecatori de menta si mangal,in detrimentul celui mai mare capital al unei firme;Muncitorul.Ai?Cum suna truditilor....MUNCITORUL...?In Romania sa platit mult mai bine nemunca,in ideea ca a lucra cu capul e mai si mai eficient decat munca fizica.In cazul asta,aduceti roboti si retehnologizati combinatele la nivel de mileniul 5,si lasat oamenii in pace..Cat despre guvernanti ,ba nu mai fiti nebuni si faceti p[e prostii.Nu au muncit nicicand,Nu o vor face,vor minti ,mulge ,fura si prosti,pe cati vor pune botul,ei urmasii lor si urmasii urmasilor lor ,pana li se va stinge neamul.
  5
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.