Leul îşi ia partea cea mai mare în finanţarea firmelor gălăţene

Leul îşi ia partea cea mai mare în finanţarea firmelor gălăţene
Apetit pentru creditele în moneda naţională
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Chiar dacă pentru finanţarea operaţiunilor zilnice, a investiţiilor sau a altor proiecte utilizează preponderent surse interne, firmele gălăţene au început să apeleze mai des la credite bancare. Astfel, potrivit datelor BNR, la sfârşitul trimestrului trei al acestui an, valoarea creditelor accesate de companii era de peste 1,77 miliarde de lei, cu 200 milioane de lei mai mult faţă de începutul lui 2019.

În materie de autofinanţare, firmele apelează în special la reinvestirea profitului, vânzarea de active, credite de la acţionari sau majorări de capital. Principalele bariere în accesarea de finanţări bancare de către firme sunt preţul creditelor şi dobânzile prea ridicate, acestea fiind menţionate în studiul „Carta Albă a IMM-urilor - 2019”, realizat de patronatele din CNIPMMR, de o treime din managerii din Regiunea Sud-Est, din care face parte şi Galaţiul, alături de Brăila, Tulcea, Constanţa, Vrancea şi Buzău. De asemenea, firmele au atras atenţia şi asupra faptului că sunt necesare prea multe acte ori este prea complicat să obţii un credit bancar în comparaţie cu alte surse de finanţare (30 la sută). Alte piedici ar mai fi lipsa garanţiilor (26,67 la sută) sau soluţiile financiare nepotrivite nevoilor firmelor (16,67 la sută). Nu în ultimul rând, sunt companii care au incertitudini prea mari privind situaţia financiară (6,67 la sută) pentru a angaja un credit.

În ciuda acestor impedimente, anul 2019 a fost până acum unul bun pentru companiile gălăţene în materie de creditare. Astfel, la sfârşitul trimestrului trei, conform datelor BNR, creditele accesate de agenţii economici erau de 1.776 milioane de lei, având o pondere de 41,9 la sută din volumul total al creditelor contractate în primele nouă luni ale acestui an la nivel judeţului Galaţi. Acest avans vine după ce, în aceeaşi perioadă a anului trecut, împrumuturile accesate de companii erau de 1.581 milioane de lei, iar la începutul acestui an chiar s-a înregistrat o scădere până la 1.572 milioane de lei.

Avansul creditării companiilor s-a bazat în special pe împrumuturile în moneda naţională. Astfel, în lei, companiile gălăţene au ajuns să acceseze credite ce totalizau, la sfârşitul lunii septembrie, 1.346 milioane de lei, faţă de 1.086 milioane de lei la începutul anului şi 1.124 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. La creditele în valută, firmele gălăţene aveau, la sfârşitul trimestrului trei al acestui an, împrumuturi în echivalentul a „doar” 429,7 milioane de lei, faţă de 486,1 milioane de lei la începutul anului şi 457 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În ceea ce priveşte principalele necesităţi de finanţare, potrivit „Cartei Albe a IMM-urilor”, companiile din Regiunea de Sud-Est au menţionat investiţiile imobiliare, echipamentele sau tehnologia (50,00 la sută), finanţarea stocurilor şi a capitalului de lucru (26,67 la sută), dezvoltarea unor produse, servicii sau accesarea de noi pieţe (26,67 la sută) şi pregătirea angajaţilor (3,33 la sută).

Citit 1200 ori Ultima modificare Marți, 29 Octombrie 2019 21:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.