Damen a dat lovitura, cu fregate pentru... Germania

Damen a dat lovitura, cu fregate pentru... Germania
Evaluaţi acest articol
(40 voturi)

Guvernul german a selectat Damen drept contractor principal, împreună cu partenerii Blohm + Voss si Thales, pentru furnizarea a cel puțin patru nave de lupta multirol MKS 180 pentru Marina Germaniei.

"Navele vor fi construite la șantierul naval Blohm + Voss din Hamburg și în alte locații ale șantierelor navale ale Grupului Lürssen din Germania de Nord. Damen intenționează să construiască în acest fel pentru a cheltui aproximativ 80 la sută din totalul investiției nete ca valoare adăugată în Germania. Același lucru este valabil și pentru sistemele de aplicații electronice furnizate de Thales Nederland pentru propriul design. Aproximativ 70 la sută din servicii vor fi furnizate de filiala germană Thales și de alți subcontractanți germani", potrivit datelor furnizate de grupul Damen.

Grupul olandez apreciază că, prin atribuirea acestui contract, se deschide calea dezvoltării unor noi parteneriate în domeniul construcţiei fregatelor şi submarinelor. De asemenea, proiectul MKS 180 deschide calea cooperării la nivel european în domeniul furnizării de echipamente din domeniul apărării.

Potrivit unor surse din piaţa de profil, contractul are o valoare de 6,7 miliarde de dolari (aproximativ 6 miliarde de euro) şi este cel mai mare de acest fel din istoria Germaniei. Prima navă de luptă urmează să fie livrată marinei militare germane în anul 2027.

Contractul cu marina militară germană vine în condiţiile în care, în 2019, în circumstanţe extreme de controversate, Damen a ratat atribuirea contractului privind construirea a patru corvete pentru Forţele Navale Române. Contractul respectiv, contestat în instanţă de Damen, a fost atribuit asocierii dintre SN Constanţa şi francezii de la Naval Group, chiar dacă şantierul naval de la Galaţi a construit în ultimii 30 ani peste 30 de nave militare, singurele de acest fel din ţară. În luna septembrie, la Damen Galaţi a fost lansată la apă o corvetă destinată marinei pakistaneze.

Citit 26408 ori Ultima modificare Vineri, 17 Ianuarie 2020 00:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.