Irigațiile și însămânțările timpurii, în luptă cu seceta

Irigațiile și însămânțările timpurii, în luptă cu seceta
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

După cum se poate observa și cu ochiul liber, avem de-a face cu o perioadă extrem de secetoasă pentru anotimpul în care ne aflăm, lipsa precipitațiilor fiind extrem de periculoasă pentru culturile agricole. 

”Am făcut o analiză asupra mediei precipitațiilor anuale din intervalul 2015-2018 în județul Galați și nivelul acestora a fost de 469,62 litri pe metru pătrat, în timp ce în anul 2019 media a coborât cu aproape 35 la sută până la 309,25 litri pe metru pătrat. În aceste condiții, nu mai vorbim de secetă pedologică, ci chiar de fenomene de aridizare, în cadrul cărora plantele se usucă de sus în jos, fenomen extrem de periculos pentru culturile agricole”, a precizat recent directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Galați, Floricel Dima. El a adăugat că și nivelul precipitațiilor căzute în prima lună din 2020 este deosebit de îngrijorător, doar circa unul până la șapte litri pe metru pătrat, în condițiile în care în luna ianuarie volumul normal al acestora pe teritoriul județului Galați este undeva la 50 de litri. Toate acestea le putem corobora și cu o creștere a temperaturilor medii din ultimii ani cu circa 2 până la 2,5 grade Celsius.

Printre soluțiile identificate de conducătorul DAJ Galați, menționăm, în primul rând, evident, aportul irigațiilor la bunul mers al culturilor agricole. ”Din datele puse la dispoziție de Filiala Teritorială ANIF Galați, județul nostru dispune de o suprafață amenajată pentru irigații de aproape 119.000 hectare, iar din aceasta 101.153 hectare reprezintă suprafața pregătită, iar 101.000 hectare suprafață contractată”, a menționat Floricel Dima, precizând, totodată că suprafața arabilă a Galațiului este de peste 289.000 de hectare. ”Trebuie început și semănatul mai din timp și mă refer aici în principal la mazăre, orzoaică, lucernă, culturi din prima etapă de însămânțare, alegerea unor hibrizi toleranți la perioadele de secetă și la temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei, plus utilizarea unei agrotehnici care nu determine scoaterea apei din sol”, a mai nominalizat același director executiv al DAJ Galați câteva soluții, în opinia sa, pentru depășirea situației actuale.

Citit 1368 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Februarie 2020 19:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.