Amenzi de peste două milioane de lei pentru muncă la negru

Amenzi de peste două milioane de lei pentru muncă la negru
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Peste 1.700 de controale au fost făcute de inspectorii de muncă gălăţeni pe parcursul anului trecut, verificările vizând respectarea legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă. Ca urmare a neregulilor constatate doar în acest domeniu, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi a aplicat sancţiuni în valoare totală de 2.370.000 de lei. Amenzile cele mai mari au fost date pentru munca la negru.

Mai exact, în urma celor 1.762 de controale desfăşurate, ITM Galaţi a dispus 2.706 măsuri pentru remedierea neconformităţilor constatate şi 565 de sancţiuni. Din totalul cuantumului amenzilor, 2.180.000 de lei au fost aplicate pentru muncă fără forme legale. "Au fost depistaţi 66 de angajatori care foloseau muncă nedeclarată. În total, 118 persoane au fost depistate anul trecut, în judeţul Galaţi, lucrând fără forme legale. Munca nedeclarată este un fenomen de o gravitate crescută cu care se confruntă societatea, cu consecinţe negative atât asupra lucrătorului, cât şi asupra bugetului de stat", arată ITM Galaţi. Printre cel mai des întâlnite forme sub care se desfăşoară munca la negru se numără: înţelegerea dintre angajator şi salariat, în urma căreia acesta din urmă acceptă să presteze muncă fără încheierea unui contract individual de muncă, fapt care îl privează de drepturile şi de obligaţiile ce decurg din lege; neîncheierea contractului individual de muncă pentru perioada de probă; primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor; folosirea în mod ilegal a forţei de muncă ziliere sau sezoniere.

Muncă nedeclarată în domeniul construcţiilor

Din totalul celor 118 persoane depistate, 44 (37 la sută) sunt femei. Cei mai mulţi lucrători fără forme legale găsiţi de ITM Galaţi, anul trecut, aveau între 41 şi 50 de ani. Urmează apoi cei din categoria de vârstă 31-40 de ani şi tinerii cu vârste între 21 şi 30 de ani. Au fost depistaţi şi 11 lucrători la negru cu vârste de sub 21 de ani. Dintre aceştia, şapte sunt femei. Inspectorii de muncă au mai constatat şi faptul că domeniile în care este utilizată cel mai mult munca la negru sunt: construcţii (39 de cazuri), alimentaţie publică (21 de cazuri), prestări servicii (15 cazuri), confecţii textile (11 cazuri) şi comerţ (nouă cazuri). Au fost însă depistaţi lucrători fără forme legale de muncă şi în domeniul sanitar, în spălătoriile auto, în transportul de persoane, în administraţia locală şi în sălile de jocuri de noroc.

Citit 1670 ori Ultima modificare Marți, 25 Februarie 2020 19:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.