După majorarea salariilor, risc de încetinire economică

După majorarea salariilor, risc de încetinire economică
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

România se confruntă în continuare cu riscul deteriorării deficitului de cont curent, iar o încetinire economică în rândul unora din principalii parteneri comerciali ai României ar putea găsi contul curent al României nepregătit pentru a face faţă unei scăderi a exporturilor, arată Comisia Europeană, în raportul de ţară referitor la România, publicat miercuri.
Potrivit Executivului comunitar, măsurile adoptate de autorităţile române au contribuit la adâncirea deficitului de cont curent şi a riscurilor la adresa competitivităţii costurilor. "Deciziile trecute cu privire la majorarea salariului în sectorul public şi a salariului minim au jucat un rol major în creşterea riscurilor la adresa competitivităţii costurilor. Deşi salariile în sectorul public nu sunt aşteptate să crească semnificativ în 2020 şi 2021, o nouă majorare a salariului minim cu 7,2 la sută a fost adoptată pentru 2020. Persistenţa unei mari discrepanţe între o cerere internă solidă, alimentată de o politică fiscală expansionistă, şi o cerere externă slabă conduce la o agravare a deficitului de cont curent, ceea ce duce la creşterea necesităţilor de finanţare ale guvernului şi economiei", subliniază Comisia Europeană.
Pe de altă parte, CE apreciază că riscurile la adresa sectorului financiar s-au redus după sfârşitul anului 2018, dar persistă în continuare incertitudini cu privire la cadrul de reglementare.

Citit 1835 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Februarie 2020 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.