Viitorul pisciculturii și provocări pe termen scurt. Clarificări, prețuri, centre angro

Viitorul pisciculturii și provocări pe termen scurt. Clarificări, prețuri, centre angro
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Gheorghe Ștefan, a declarat, marți, 25 februarie, la Galați, cu ocazia unei întâlniri cu fermieri, investitori și organizații de pescuit din zonă că ”importurile de pește nu pot fi evitate”. El a adăugat că state precum Bulgaria sau Ungaria nu acordă subvenții acvaculturii de apă dulce pentru că atunci ar intra în procedura de infringement, aceste ajutoare de stat fiind împotriva politicii comune a Uniunii Europene.

”Într-adevăr, trebuie discutat costul apei stabilit de Apele Române, împreună cu Ministerul Mediului, pentru a nu genera un efect perturbator. Pe de altă parte, fermierii piscicoli din România nu trebuie să fie contrariați de prețurile reduse ale peștelui din import, acestea putând ascunde vicii foarte grave, precum hidropizia, însă trebuie ținut cont și de situațiile specifice din anumite state exportatoare de pește în România”, a mai spus Ștefan. El a adăugat că, de exemplu, Bulgaria beneficiază de climă mediteraneană în fermele din sud, de la granița cu Turcia.

În ceea ce privește situația rămasă incertă a unor exploatații de mari dimensiuni, exemplul cel mai elocvent fiind lacul Brateș, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii a precizat că trebuie clarificat dreptul de proprietate. ”Există suprafețe care se află atât în proprietatea Apelor Române, cât și a Ministerului Agriculturii, când, de fapt, statul este unic proprietar”, a mai spus Gheorghe Ștefan.

Tot din dialogul cu cei prezenți, am aflat că statul, prin MADR, dorește să se implice în crearea unor centre angro la București, Craiova și Iași, precum și în promovarea unui marketing pe fonduri europene pentru consumul de pește. ”Supermarketurile din România vor pește autohton, dar livrările trebuie făcute 365 de zile din 365, de către parteneri serioși”, am mai reținut din expozeul secretarului de stat.

Citit 2067 ori Ultima modificare Vineri, 28 Februarie 2020 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.