Galaţiul, prioritar în alocările Comisiei Europene

Galaţiul, prioritar în alocările Comisiei Europene
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Comisia Europeană a inclus judeţul Galaţi în rândul regiunilor prioritare ca zone de investiţii în cadrul alocărilor din Fondul pentru o Tranziţie Echitabilă, menit să faciliteze punerea în aplicare a Pactului Ecologic European (The European Green Deal), ce are drept obiectiv tranziţia, până în 2050, către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Potrivit evaluărilor Comisiei, cuprinse în primul raport al Semestrului European 2020, din România, alături de Galaţi mai sunt avute în vedere încă cinci judeţe, respectiv Gorj, Hunedoara, Dolj, Prahova şi Mureş. Investițiile din Fondul pentru o Tranziție Echitabilă vor completa finanţarea pusă la dispoziţia României în cadrul politicilor europene de coeziune.

”Pactul Ecologic European este o oportunitate de dezvoltare și diversificare economică pentru Galați, în condițiile în care României îi revin 757 de milioane de euro din Fondul pentru Tranziție Echitabilă, care însumează 7,5 miliarde de euro. Suntem între primii trei beneficiari ai mecanismului european de susținere a trecerii la economia neutră climatic, după Polonia și Germania. Acestui buget i se vor adăuga sume importante din bugetele politicilor europene de coeziune, sociale și pentru dezvoltare regională”, a declarat europarlamentarul gălăţean Dan Nica, coordonator al europarlamentarilor socialiști din Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European.

Acesta a precizat că Executivul din România trebuie să iniţieze cât mai repede proiecte care să valorifice oportunităţile de investiţii din fonduri europene.

Comisia Europeană a identificat o serie de acţiuni-cheie ce ar putea fi finanţate în regiuni precum Galaţiului din Fondul pentru o Tranziţie Echitabilă: investiții în IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care să conducă la diversificarea economică și reconversie; incubatoare de afaceri şi servicii de consultanţă; investiții în activități de cercetare și inovare și încurajarea transferului de tehnologii avansate; investiții în desfășurarea de tehnologii și infrastructuri pentru energie curată, eficiență energetică și energie regenerabilă la prețuri accesibile; investiții în digitalizare; perfecționarea și recalificarea lucrătorilor; asistență tehnică.

Nu în ultimul rând, dat fiind faptul că există riscul ca IMM-urilor să nu poată compensa potenţiala pierdere a unor locuri de muncă, Comisia Europeană ia în considerarea acordărea de sprijin şi pentru investiţiile productive în întreprinderile mari.

Citit 5400 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Martie 2020 20:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.