Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), din care face parte şi Patronatul IMM-urilor din Galaţi, estimează că 98,6 la sută la sută dintre companii vor fi afectate de măsurile adoptate în contextul limitării răspândirii coronavirusului, potrivit unui sondaj realizat în rândul antreprenorilor.

Printre principalele efecte pe care antreprenorii le-au menţionat ca urmare a COVID-19, se numără scăderea vânzărilor (65,6 la sută), scăderea cifrei de afaceri (58,8 la sută), suspendarea temporară a activităţii (56,4 la sută), dificultăţi la încasare (54 la sută), restrângerea activităţii (51,4 la sută), întârzieri la plata furnizorilor (47,6 la sută), disponibilizări (21,5 la sută) şi închiderea firmei (12,4 la sută), conform datelor centralizate în studiul CNIPMMR.
În plus, 34,4 la sută dintre antreprenorii chestionaţi au arătat că estimează o scădere a cifrei de afaceri a firmei proprii cu peste 60 la sută, 29,5 la sută susţin că vor avea o cifră de afaceri scăzută cu un procentaj cuprins între 20 la sută şi 40 la sută. În segmentul unei cifre de afaceri redusă cu 40 - 60 la sută, se regăsesc 24,6 la sută din respondenţi şi doar 11,4 la sută dintre antreprenori consideră că micşorarea cifrei de afaceri va fi de maximum 20 la sută.
"Ceea ce trebuie să se înţeleagă este că situaţia este foarte serioasă nu numai în planul sănătăţii publice, ci şi al „sănătăţii” economiei. Este o criză fără precedent, efectele sunt încă greu de cuantificat, cert este că este nevoie de măsuri urgentă de stabilizare, în special la nivelul IMM-urilor, care generează peste 80 la sută din locurile de muncă, şi care sunt extrem de expuse la efectele acestei crize. Noi am propus deja un set de măsuri Guvernului pentru sprijinirea mediului de afaceri, urmează să vedem şi câte din aceste măsuri vor fi însuşite de factorii de decizie”, ne-a declarat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon, care este şi prim-vicepreşedinte la nivel naţional al CNIPMMR.
Conform studiului realizat de patronate, principalele măsuri pe care IMM-urile le consideră necesare pentru a putea depăşi situaţia de criză sunt: un program de ajutor de stat privind susţinerea de subvenţii de până la 75 la sută pentru plata salariilor din domeniile afectate de criză, achitarea în totalitate şi direct din bugetul sănătăţii, a indemnizaţiei aferente concediilor medicale pentru angajaţii bolnavi de coronavirus sau aflaţi în carantină, acordarea posibilităţii amânării plăţii contribuţiilor pentru asigurări sociale şi de sănătate datorate de salariaţi si plătite de angajatori, cu până la 3 luni.
Alte măsuri recomandate sunt: amânarea plăţii impozitului pentru IMM-urile în dificultate, finanţarea IMM-urilor cu dobândă zero, acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ în situaţii excepţionale, în cuantum de 75 la sută din salariul corespunzător unei zile lucrătoare suportate din bugetul de stat.
Unele dintre aceste măsuri, precum amânarea plăţii unor taxe şi impozite au fost instituite sau asistenţa medicală gratuită pentru toţi bolnavii de coronavirus, dar Guvernul urma să analizeze un pachet mai amplu de sprijin pentru mediul de afaceri. Rămâne de văzut cât de amplu şi cât de eficient va fi acesta.

Citit 720 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Martie 2020 21:11

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro