Două luni de angajări în Galați, anulate în doar câteva zile

Două luni de angajări în Galați, anulate în doar câteva zile
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Așa cum scriam zilele trecute, peste 1.000 de angajați ai firmelor din județul Galați vor intra, foarte probabil, în concedieri colective sau vor fi trimiși în șomaj tehnic. Dacă va fi așa, acest număr va anula practic cele 1.000 de angajări care se făcuseră în primele două luni ale acestui an, înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19.

Începând de astăzi, 1 aprilie, firmele românești care se confruntă cu dificultăți cauzate de pandemia de coronavirus pot depune la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă documentele necesare pentru trimiterea unor angajați în șomaj tehnic sau concedieri colective. Pentru aceștia, statul român acoperă 75 la sută din salariul de bază, nu mai mult de 75 la sută din 5.429 de lei, cât este salariul mediu brut pe economie.

Măsurile pentru trimiterea angajaților în șomaj tehnic au fost simplificate, iar termenele de plată au fost reduse, astfel că, teoretic, de astăzi firmele pot depune la AJOFM declarațiile pe proprie răspundere și listele cu angajații respectivi. Am spus ”teoretic”, pentru că aceste declarații-tip trebuie descărcate de pe o platformă online, așa cum au anunțat autoritățile, iar această platformă încă nu există. Sau, dacă ea există, încă nu este funcțională. Ieri, la ora redactării acestui articol, deci cu numai o zi înainte de 1 aprilie, încă nu se știa nimic de platformă.

Conform intențiilor anunțate de mai mulți angajatori din județ către AJOFM Galați în ultimele zile ale lunii martie, sunt peste 70 de firme care vor concedia angajați sau îi vor trimite în șomaj tehnic. Aproximativ 500 de persoane vor fi incluse în concedieri colective (din domenii ca fabricarea produselor textile, fabricarea de mașini-utilaje și echipamente, activități de jocuri de noroc și pariuri, industria construcțiilor metalice și a produselor din metal), iar peste 550 vor intra în șomaj tehnic (restaurante și alte servicii de alimentație, comerț, turism, saloane de înfrumusețare, coaforuri, cabinete stomatologice, grădinițe private, construcții).

Cum spuneam și mai sus, numărul de peste 1.000 de locuri de muncă pierdute începând din această lună este aproximativ egal cu cel al angajărilor care se făcuseră în ianuarie și februarie. Astfel, conform AJOFM, în primele două luni ale anului fuseseră încadrate în muncă 1.077 de persoane. 519 dintre acestea aveau peste 45 de ani, 202 erau între 35 și 45 de ani, celelalte având mai puțin de 35 de ani. 645 dintre persoanele încadrate au provenit din mediul urban, iar 432 din rural. De asemenea, cele mai multe dintre persoanele angajate în ianuarie și februarie (319) aveau studii profesionale, iar 308 persoane aveau opt clase. Numărul celor cu studii liceale era de 231, iar cu studii superioare - 155.

Citit 1750 ori Ultima modificare Marți, 31 Martie 2020 21:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.