Peste 800 de firme gălățene și-au trimis oamenii acasă

Peste 800 de firme gălățene și-au trimis oamenii acasă
Efectele pandemiei în economia județului cresc
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Numărul firmelor din județul Galați afectate de pandemia de coronavirus crește de la zi la alta. În consecință, crește și numărul gălățenilor care au rămas fără loc de muncă, fiind concediați sau trimiși în șomaj tehnic.

Conform datelor furnizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați, până ieri, 10 aprilie, fuseseră procesate dosarele depuse de 853 de agenți economici gălățeni, care au trimis în șomaj tehnic, începând din luna martie, aproximativ 4.300 de persoane. Domeniile cele mai afectate de șomajul tehnic sunt industria alimentară, restaurantele și alte servicii de alimentație, hotelurile și alte facilități de cazare, fabricarea de mobilă, transporturile terestre, activitățile de jocuri de noroc, alte activități recreative ți distractive, activitățile de asistență stomatologică.

Datele statistice aferente lunii martie sunt în curs de centralizare, urmând a fi prelucrate ulterior. Deocamdată, datele provizorii indică un număr de aproximativ 400 de dosare noi de șomaj (șomeri indemnizați) înregistrate în luna martie 2020, dosare care includ și concedierile de la alte șase firme. În acest caz, cele mai afectate domenii de activitate sunt comerțul, restaurantele și alte servicii de alimentație, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente, industria construcțiilor metalice și a produselor din metal.

Situația este în dinamică permanentă, afirmă reprezentanții AJOFM Galați. Cazurile prezentate mai sus sunt numai pentru perioada 16-31 martie. Concedierile și trimiterile în șomaj tehnic care se produc în această lună se vor regăsi în dosarele care vor fi depuse începând cu 1 mai. Reamintim că printre firmele din Galați care au anunțat astfel de măsuri în aprilie se numără Șantierul Naval Damen, Combinatul Siderurgic Liberty, Transurb și, conform unor surse neoficiale, Arabesque.

Șomajul tehnic, nu mai mult de 4.072 de lei brut

Cuantumul indemnizației de șomaj tehnic suportate de către stat este de 75 la sută din salariu, dar nu mai mult de 75 la sută din salariul mediu. Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 este de 5.429 de lei. Așadar, indemnizația nu poate depăși 4.072 de lei brut, adică 2.381 de lei net.

Calculul indemnizației se face de la data suspendării contractului de muncă în REVISAL. AJOFM virează banii către firmă în termen de 15 zile de la data finalizării dosarului, iar firma este obligată să vireze în trei zile șomajul tehnic către salariați. Calculul, reținerea și plata impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale de stat și a contribuției de asigurări sociale de sănătate se realizează de către angajator din indemnizațiile încasate din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Mai departe, firma este cea care virează la stat aceste taxe. Termenul de plată și declarare a obligațiilor fiscale este data de 25, inclusiv, a lunii următoare celei în care se face plata din bugetul asigurărilor de șomaj. La indemnizația pentru șomajul tehnic nu se calculează și nu se plătește și contribuția asigurătoare pentru muncă (cei 2,25 la sută din salariul brut, contribuție pe partea angajatorului, în cazul salariilor).

Ieri, 10 aprilie, la nivel național, 1.005.552 de contracte de muncă erau suspendate și 209.851 de contracte - încetate.

 

Citit 8451 ori Ultima modificare Luni, 13 Aprilie 2020 00:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.