Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Președintele României a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite.
Pentru a putea închide obligația de plată către bancă prin predarea imobilului ipotecat, pe lângă cele patru criterii prevăzute în vechiul act normativ, a fost introdusă o nouă condiție, impreviziunea. Aceasta are în vedere ca pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului să înregistreze la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării acestui procent se va avea în vedere cursul publicat de BNR la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb de la data încheierii contractului de credit. Totodată, impreviziunea se referă și la situația în care, pe durata executării contractului de credit, obligația de plată lunară înregistrează o creștere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă.
Alte modificări au în vedere ca prima zi de convocare la notarul public să nu poate fi stabilită la un termen mai scurt de 30 de zile libere şi nici mai lung de 90 de zile, perioadă în care se suspendă orice plată către creditor, precum şi orice procedură judiciară sau extrajudiciară demarată de creditor. Totodată, pe perioada notificării, precum şi pe perioada soluţionării cererilor este interzisă înscrierea în Biroul de credit sau în alte baze de date negative cu privire la debitorii riscanţi sau rău-platnici.

Citit 628 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Mai 2020 20:13

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro