Modificări la legea dării în plată

Modificări la legea dării în plată
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Președintele României a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite.

Pentru a putea închide obligația de plată către bancă prin predarea imobilului ipotecat, pe lângă cele patru criterii prevăzute în vechiul act normativ, a fost introdusă o nouă condiție, impreviziunea. Aceasta are în vedere ca pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului să înregistreze la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării acestui procent se va avea în vedere cursul publicat de BNR la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb de la data încheierii contractului de credit. Totodată, impreviziunea se referă și la situația în care, pe durata executării contractului de credit, obligația de plată lunară înregistrează o creștere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă.

Alte modificări au în vedere ca prima zi de convocare la notarul public să nu poate fi stabilită la un termen mai scurt de 30 de zile libere şi nici mai lung de 90 de zile, perioadă în care se suspendă orice plată către creditor, precum şi orice procedură judiciară sau extrajudiciară demarată de creditor. Totodată, pe perioada notificării, precum şi pe perioada soluţionării cererilor este interzisă înscrierea în Biroul de credit sau în alte baze de date negative cu privire la debitorii riscanţi sau rău-platnici.

Citit 1222 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Mai 2020 20:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.