Patronatele susţin scoaterea de pe piaţă a contabililor mascaţi

Patronatele susţin scoaterea de pe piaţă a contabililor mascaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Totuşi, CNIPMMR nu este de acord cu obligativitatea angajării a doi contabili, cum prevede proiectul de modificare a legii specifice *

În urma publicării punctului de vedere al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România privind proiectul de modificare a Legii contabilităţii, am primit la redacţie un comunicat al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

În esenţă, reprezentanţii patronatelor susţin că anumite schimbări în domeniu se impun, dar că obligativitatea angajării a doi contabili contravine politicilor şi practicilor europene.

CNIPMMR este de acord cu scoaterea de pe piaţă a “contabililor mascaţi”, care fie sunt persoane angajate la stat şi încheie şi 5-10 contracte individuale de muncă cu timp parţial de muncă, fie sunt tineri absolvenţi de şcoli economice fără experienţă şi competenţă profesională, CNIPMMR consideră că este necesară o simplificare a contabilităţii pentru IMM-uri.

Existenţa a mai mult de 4-5 contracte individuale de muncă cu timp parţial de muncă reprezintă în fapt o activitate comercială a unei persoane aşa cum o defineşte şi Codul Fiscal.

În acest sens ar trebui clarificată relaţia de prestaţie pentru toate activităţile realizate pe piaţa afacerilor nu numai pentru cea contabilă (prin prevederile Codului Muncii şi Codului Fiscal concomitent, deoarece în mod logic între societăţile comerciale şi persoanele care au peste 5 contracte individuale de muncă cu timp parţial nu se desfăşoară o relaţie de muncă efectivă  cu toate implicaţiile sociale, de securitatea şi sănătatea muncii).

Unei persoane care are aptitudinile profesionale legale şi responsabile să desfăşoare activităţi comerciale către 5–10–20 de societăţi comerciale nu i se interzice acest lucru, dar trebuie să o realizeze într-un cadru legal şi nu într-unul fals salarial.

Un regim simplificat pentru IMM-uri

CNIPMMR susţine nevoia de a se recunoaşte posibilitatea acordării unui regim simplificat şi favorabil în domeniul contabilităţii. Un „Small Business Act” pentru Europa – COM(2008) 394 final susţine o simplificare majoră a organizării contabilităţii pentru IMM-uri.

CNIPMMR propune ca în sectoarele comerciale cu o cifră de afaceri de până la 250.000 euro/an să fie reglementată posibilitatea ţinerii contabilităţii în partidă simplă (a contabilităţii de trezorerie faţă de cea actuală de angajament, care presupune în prezent o contabilitate stufoasă realizată de un specialist competent).

Aplicarea contabilităţii de trezorerie (în partidă simplă) ar avea drept efecte:

-    stimularea liberei iniţiative prin reducerea birocraţiei la nivelul contabilităţii firmei; reducerea costurilor contabile – întreprinzătorul şi-ar putea organiza independent contabilitatea fără a avea nevoie, permanent, de o persoană autorizată în contabilitate şi fiscalitate;

-    ar plăti o taxă fixă, anuală (în 12 rate lunare) care ar înlocui atât impozitul pe profit, impozitul forfetar, cât şi impozitul pe dividende, fără să mai fie nevoie de calcule fiscale şi declaraţii complicate;

-    ar conduce la o economie semnificativă la bugetul de stat deoarece nu ar mai fi nevoie de atât de mulţi angajaţi bugetari pentru gestionarea declaraţiilor fiscale şi plăţilor complexe;

-    la aceste categorii de IMM-uri s-ar reduce astfel numărul de controale fiscale spre zero, implicit stresul generat de relaţia cu autoritatea de control s-ar diminua; 

-    controalele fiscale s-ar putea “concentra” asupra problemelor economice cu risc major de evaziune fiscală;

-    raportările financiare din timpul anului s-ar reduce la o simplă prezentare a rezultatului final al firmei.

CNIPMMR consideră utilă promovarea unui sistem de externalizare a unui număr cât mai mare de servicii realizate în prezent de stat spre domeniul privat. De exemplu, gestionarea informaţiilor cu privire la impozite şi taxe, colectarea taxelor, distribuirea taxelor pe destinaţii, gestionarea fondurilor angajaţilor etc.

În ceea ce priveşte cadrul actual de impozite şi taxe aferent salarizării, CNIPMMR propune ca:

-    angajatorul să contribuie cu o singură taxă procentuală per angajat, direcţionată într-un singur cont;

-    angajatorul să depună o singură declaraţie pentru sumele virate şi pentru cele reţinute de la angajat;

-    angajatului să i se reţină o singură sumă, virată într-un singur cont;

-    statul de salarii să aibă o formă simplificată;

-    să nu mai existe alte contribuţii legate de forma salarială, care să nu fie incluse în cele două contribuţii (angajatorului şi angajatului);

-    contractul individual de muncă să fie înregistrat doar electronic şi să nu mai fie depus la Inspecţia Muncii.

Citit 984 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.