Fonduri de relansare de 31 miliarde de euro pentru România

Fonduri de relansare de 31 miliarde de euro pentru România
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Comisia Europeană doreşte să mobilizeze o sumă totală de 750 de miliarde de euro, dintre care 500 de miliarde de euro sub formă de ajutoare nerambursabile şi 250 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Echilibrul între subvenţii şi împrumuturi propus prin acest Plan European de Redresare ţine cont de nevoile de finanţare ale statelor membre, însă state precum România au obligaţia să asigure în Consiliul European suportul necesar adoptării acestor propuneri, a precizat europarlamentarul gălăţean Dan Nica.

Propunerea executivului comunitar vizând un instrument de revenire în valoare de 750 miliarde euro, combinat cu "buget UE pe termen lung revizuit în valoare de 1.100 miliarde euro", este o "necesitate urgentă şi excepţională pentru o criză urgentă şi excepţională", a apreciat Ursula von der Leyen, în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European. Preşedintele Comisiei Europene a precizat că noile iniţiative se vor alătura unui pachet convenit deja în valoare de 540 miliarde de euro. "În total, aceasta va duce efortul nostru de revenire la 2.400 miliarde de euro", a subliniat Ursula von der Leyen.

”Liniile directoare ale viitorului program de relansare economică europeană exprimă o ambiție politică încurajatoare. Comisia a trebuit să aibă în vedere, pe de o parte, formularea unei propuneri care să obțină unanimitatea în Consiliu și majoritatea în Parlamentul European, iar pe de altă parte să ofere impulsul de care regiunile și sectoarele economice cele mai afectate de criza Covid-19 au atâta nevoie. E nevoie acum de o analiză imediată pentru a stabili impactul sectorial al crizei și necesitățile concrete de recapitalizare”, a declarat europarlamentarul Dan Nica.

Acesta a precizat că propunerile oferă un răspuns solid transformării problemei lichidităților în risc de solvabilitate, prin ideea de creștere a plafoanelor resurselor proprii și a împrumutului pe piețele de capital, pentru a reinjecta fondurile în programele Cadrului Financiar Multianual prin instrumentul de redresare economică.

Executivul comunitar a alocat pentru România suma de 19,626 miliarde de euro, reprezentând granturi, singurele state care au alocate sume mai mari fiind: Italia (81,8 miliarde de euro), Spania (77,32 miliarde de euro), Franţa (38,77 miliarde de euro), Polonia (37,69 miliarde de euro), Germania (28,8 miliarde de euro) şi Grecia (22,56 miliarde de euro). Comparativ, o serie de state dezvoltate au alocate granturi de valori mult mai mici precum Danemarca, 2,15 miliarde de euro, Belgia 5,48 miliarde de euro, Olanda, 6,75 miliarde de euro, Austria, 4,04 miliarde de euro, Finlanda, 3,46 miliarde de euro, şi Suedia, 4,69 miliarde de euro.

Pe lângă granturi, statele membre UE vor beneficia şi de împrumuturi. În cazul României, Comisia prevede împrumuturi în valoare de 11,580 miliarde de euro astfel că suma totală, granturi şi împrumuturi, alocată României este de 31,206 miliarde de euro.

Pe de altă parte, planul Comisiei Europene se loveşte de reticenţa câtorva state membre, în principal Olanda, Danemarca, Austria şi Suedia, care ar fi preferat să susţină economia UE numai prin împrumuturi, şi nu prin subvenţii, în timp ce planul prezentat de Ursula von der Leyen are atât împrumuturi cât şi subvenţii.

Proiectul Comisiei Europene va figura pe ordinea de zi a următorului summit al Consiliului European, din 18-19 iunie, în cadrul căruia planul de relansare va fi discutat la nivelul şefilor de stat şi de guvern.

Citit 1915 ori Ultima modificare Vineri, 29 Mai 2020 18:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.