Reindustrializarea României începe în combinatul de la Galaţi (FOTO)

Reindustrializarea României începe în combinatul de la Galaţi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Premierul Ludovic Orban a onorat invitaţia patronului combinatului siderurgic Liberty, Sanjeev Gupta, şi miercuri, 10 iunie, s-a aflat la Galaţi, pentru a vedea la faţa locului cum a evoluat această unitate şi care sunt perspectivele ei de dezvoltare. Mai mult, premierul a subliniat că unul dintre obiectivele actualului Guvern este reindustrializarea României. Iar la Galaţi, cea mai concretă dovadă în acest sens este semnarea a nu mai puţin de cinci memorandumuri de colaborare menite să transforme combinatul în nava-amiral europeană în producerea de „oţel verde” (GREENSTEEL), bazată pe tehnologii mai puţin poluante şi mai eficiente din punct de vedere tehnologic.

După ce a vizitat cele mai importante capacităţi de producţie ale combinatului, premierul Ludovic Orban şi Sanjeev Gupta, preşedintele GFG Alliance, din care face Liberty Steel, au fost „amfitrionii” semnării acordurilor de colaborare cu Guvernul - prin Ministerul Economiei, dar şi cu compania naţională de gaz – Romgaz, cu EximBank România, precum şi cu instituţii de învăţământ şi cercetare, respectiv Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi şi Institutul Român de Cercetare şi Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice.

Fiecare dintre aceste acorduri reprezintă „o rotiţă” din mecanismul care va pune în mişcare, în următorii zece ani, în toate palierele economice, investiţii de peste 2 miliarde de euro.

„Obiectivul nostru este să reindustrializăm România. Să folosim toate pârghiile pe care le avem la dispoziţie pentru a atrage noi investiţii, pentru a dezvolta capacităţi industriale, pentru a reuşi cu adevărat să producem competitiv cât mai multe bunuri în România, fructificând toate oportunităţile oferite de piaţa europeană şi cea internaţională. Din punctul meu de vedere, aceste cinci memorandumuri reprezintă un pas extrem de important şi îndrăzneţ pentru viitorul combinatului de la Galaţi, dar şi pentru viitorul economiei româneşti (…). Drumul pe care a pornit combinatul este un drum spinos, unul care va necesita foarte multe investiţii, dar o spun din capul locului, Guvernul este gata să susţină aceste investiţii extrem de importante pentru dezvoltarea economiei româneşti. (…) Este mult mai uşor să te dezvolţi când ai o bază, un pilon cum este producţia de oţel - mai ales o producţie de oţel realizată în condiţii prietenoase cu mediul, o producţie de oţel în condiţii de competitivitate - pentru că ea e o bază pentru întreaga dezvoltare industrială”, a declarat premierul Ludovic Orban.

La rândul său, preşedintele G.F.G. Alliance, Sanjeev Gupta a declarat: „Ţin să mulţumesc Guvernului pentru sprijinul pe care ni-l acordă în dezvoltarea strategiei GREENSTEEL la Galaţi. Cu acest sprijin şi în baza acordurilor pe care le-am semnat astăzi cu Romgaz vom putea livra energie competitivă pe termen lung, necesară susţinerii acestui proiect. Universitatea din Galaţi va colabora cu noi pentru a crea o Academie GREEENSTEEL menită să dezvolte o nouă generaţie de lucrători cu înaltă calificare, pregătiţi pentru a gestiona tehnologiile de ultimă oră. Institutul Naţional de Cercetare va ajuta la dezvoltarea cunoştinţelor de avem nevoie pentru realizarea unor proiecte complexe pe bază de hidrogen. EximBank România va coopera cu noi pentru a asigura finanţarea competitivă pe termen lung a proiectului nostru. Nu am nici o îndoială că acest proiect va avea un mare succes şi va pune Galaţiul pe hartă, nu doar în Europa, ci la nivel global, ca unitate de fabricare a oţelului cu conţinut scăzut de carbon”.

Planurile investiţii GEEENSTEEL ale G.F.G. Alliance includ, ca obiective strategice, o instalaţie pentru obţinerea Fierului Redus Direct (DRI) cu o capacitate de 2,5 milioane de tone. Acest echipament va folosi iniţial gaz metan, iar ulterior va trece pe utilizarea hidrogenului. De asemenea, vor fi construite şi două cuptoare cu arc electric, din care unul va fi dedicat pentru turnarea bramelor pentru laminorul de tablă groasă de la Galaţi, iar celălalt pentru a turna direct producţia de rulouri laminate la cald. Un obiectiv important convenit cu Romgaz este şi construirea unei noi termocentrale pe gaz, dar acesta este un subiect asupra căruia vom reveni într-o ediţie viitoare.

Citit 5379 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iunie 2020 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.