Mai vrem sclavagism modern în România?

Mai vrem sclavagism modern în România?
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA a trimis o scrisoare deschisă Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială a Camerei Deputaţilor, în care afirmă că „o structură de lobby a ambasadelor și a capitalului internațional promovează sclavagismul moden în România”, făcând presiuni pentru blocarea modificării Legii 62/2011 a dialogului social.

„Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), la adăpostul unei denumiri care transmite în mod fals ideea de "binefacere" pentru România, nu este altceva decât un grup de presiune în interesul membrilor, pentru promovarea propriilor afaceri, pentru menținerea condițiilor favorabile în vederea conservării sau maximizării profiturilor și drepturile companiilor lor, în detrimentul drepturilor lucrătorilor din România. Știm că printre membrii CDR se numără Consiliul Investitorilor Străini, Camerele de comerț româno-germană, româno-britanică, franceză, americană (AmCham), ambasade. Presiunile pe care această organizație le face asupra Guvernului și Parlamentului României sunt strict în interes propriu, nu în interesul național, așa cum pretinde. CDR are o structură incertă, unică la nivel internațional, în care ambasadele sunt membri asociați împreună cu reprezentanții marelui capital și camere de comerț bilaterale. Aceasta nu are statut de partener social în România", se afirmă în documentul citat, semnat de liderul Cartel ALFA, Bogdan Hossu.

Combătând punct cu punct argumentele CDR, Cartel ALFA afirmă: "Coaliția pentru Dezvoltarea României consideră că unul dintre pilonii de bază ai competitivității economiei României îl constituie piața muncii. Este o afirmație corectă, iar în forma ei completă sună așa: Competitivitatea economiei României o constituie piața muncii ieftină, intens exploatabilă, cu lucrători fără drepturi și lipsiți de protecție".

În final, întrebarea adresată de sindicalişti Camerei Deputaţilor este următoarea: "Ne dorim ca România să rămână în continuare, pe termen lung, aceeași sursă de forță de muncă ieftină și lipsită de drepturi și reprezentare, o forță de muncă ușor de exploatat de către "investitori", care doar în mod ipocrit clamează interesul României, în mod real fiind interesați doar de maximizarea profiturilor și beneficiilor proprii? Ne dorim în continuare ca România să rămână sursă de forță de muncă ieftină pentru întreaga Europă, să avem copiii care cresc singuri, în condiții de grave lipsuri afective, să avem lucrători care nu își permit din munca lor să se întrețină și care se îmbolnăvesc prematur?".

Citit 1594 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Iunie 2020 20:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.