Veniturile conducătorilor de instituții din Galaţi. Nu toate declarațiile de avere sunt actualizate

Veniturile conducătorilor de instituții din Galaţi. Nu toate declarațiile de avere sunt actualizate
Nu toate declarațiile de avere sunt actualizate
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Conform Agenției Naționale de Integritate (ANI), luni, 15 iunie 2020, a fost termenul-limită de depunere a declarațiilor de avere și de interese de către persoanele ce au această obligație, conform prevederilor Legii 176 din 2010. Demersul nostru în plan local de a afla și de a înfățișa cititorilor noștri care sunt veniturile anuale ale conducătorilor celor mai importante instituții gălățene nu a fost în totalitate sortit succesului. Și veți vedea și de ce.

Am pornit pe urmele banilor chiar de la cei care îi aduc la buget. Relativ proaspăt reîntors la șefia fiscului regional cu sediul la Galați, Eugen Ciorici a realizat pe parcursul anului 2019 venituri de 105.264 de lei, atât de la AJFP Vrancea, cât și de la DGRFP Galați. În același timp, șefa AJFP Galați, Daniela Carp, a câștigat "doar" 99.376 de lei, în condițiile în care nu a ocupat această funcție pe tot parcursul anului trecut. Și prefectul Gabriel Avrămescu se apropie de un miliard de lei vechi, fiind plătit în 2019 de către structurile fiscale din care a făcut parte, ANAF București și DGRFP Galați, cu 99.686 de lei.

În lumea "greilor la pungă" îl găsim mai întâi pe primarul Ionuț Pucheanu. Acesta a "ridicat" în 2019, potrivit propriei declarații de avere, 131.412 lei. Și primarul Tecuciului, Cătălin Hurdubae, bate suta de mii, cu un venit declarat de 116.581 de lei, dar cei doi sunt întrecuți de președintele Consiliului Județean, Costel Fotea. Acesta din urmă a avut anul trecut un salariu de 164.267 de lei.

Zona crepusculară a unor declarații de avere

De aici încolo, trecând către zona unor instituții deconcentrate, lucrurile se complică. O declarație de avere completată în acest an de directoarea Casei de Pensii, Ana Denis Aramă, nu a fost de găsit. Cea veche, de anul trecut ne arată un venit pentru 2018 de 71.544 de lei.

Și în cazul Iuliei Simona Petcu, șefa Casei de Asigurări de Sănătate, e un oarecare mister, atâta vreme cât câmpul cu venitul realizat în 2019 e gol. Cel puțin așa se vede pe site-ul instituției. În 2018, venitul său, de această dată lizibil, a fost de 81.347 de lei.

În zona crepusculară a declarațiilor de avere este şi site-ul Direcției Agricole, acolo unde ne întâmpină mesajul: "Vom reveni cu informații în curând!". Totuși, în cazul directorului Floricel Dima, am identificat declarația de avere depusă anul trecut. În calitate de subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii, acesta a avut un salariu în 2018 de 93.360 de lei.

Și mai veche este ultima declarație de avere pe care am găsit-o în cazul directorului APIA Galați, Alexandru Sîntion, care datează din 2017. Conform acesteia, veniturile sale raportate pentru anul 2016 erau de 102.251 de lei.

La ANIF, noua directoare Iulia Hîrleșteanu vine din mediul privat și declarația sa de avere, cu 36.000 de lei câștigați în 2019 este cumva relevantă pentru o stare de fapt ce credem că nu mai este cazul să o dezbatem.

Cam aceeași situație ar putea fi și în dreptul noului conducător al ITM Galați. Am folosit condițional-optativul cu referire la Laurențiu Asaftei, pentru că nu am reușit să identificăm nicio declarație de avere a sa. De altfel, site-ul instituției pare neactualizat la acest capitol tocmai din 2017. [PRECIZARE]

"Perete în perete", directorul AJPIS, Răzvan Avram, a câştigat în 2019, din patru surse, 105.395 de lei.

Tot din vechime ne putem raporta și la veniturile directorului AJOFM, Cezar Năstase. Acesta a completat ultima declarație de avere identificată de noi în 2018, iar veniturile sale din anul anterior erau de 56.294 de lei.

Recent plecată din postul de director executiv al DSP Galați, Liliana Moise a declarat în 2019 venituri de 88.609 lei.

Site-ul DSVSA cuprinde o secțiune rezervată declarațiilor de avere și de interese goală, asupra căreia se pare că nu s-a mai intervenit din 2017. Pe cale de consecință, nu cunoaștem veniturile directorului Vasile Ștefan.

Știm, în schimb, că Emilia Manon Cristoloveanu, director al DGASPC Galați, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean, a realizat anul trecut venituri de 92.194 lei.

Semne diez și Error 404

În fine, în zona instituțiilor de forță ne-am lovit din nou de necunoscute. Declarația de avere a inspectorului șef al IPJ Galați, Cornel Mototolea, prezintă în secțiunea rezervată salariului de la funcția de bază niște semne diez alăturate, deși un alt venit, de mai mici dimensiuni este înfățișat în document.

În cazul inspectorului șef al IJJ Galați, Dănuț Vasilică, linkul de pe site-ul instituției către declarația sa de avere ne trimitea, la momentul clickului, către "Eroare 404 - Pagina accesată nu există". Verificând mai târziu, pagina devenise... goală. Poate, în cazul ultimilor doi, să existe prevederi specifice referitoare la necesitatea anonimizării acestor informații, cu care să nu fim la curent.

Încheiem aici, fără a avea pretenția unei prezentări exhaustive a situației și fără a comenta. Cifrele, acolo unde există, sunt seci și aprecierile rămân, ca de obicei, la latitudinea cititorilor.

Citit 7893 ori Ultima modificare Luni, 06 Iulie 2020 00:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.