Amânările la plata creditelor nu intră pe ”lista neagră”

Amânările la plata creditelor nu intră pe ”lista neagră”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Obligațiile de plată ale debitorilor către instituțiile de credit și instituțiile financiare nebancare suspendate în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 37/2020 nu sunt consemnate la Centrala Riscului de Credit (CRC) ca sume restante la plată, fiind înregistrate cu totul diferit față de situațiile de neplată înregistrate de CRC, informează Banca Naţională a României (BNR).

După cum v-am informat în paginile "Vieţii libere", facilităţile la plata creditelor au fost introduse ca urmare a înrăutăţirii bruşte a mediului economic, ca urmare a restricţiilor introduse pentru combaterea coronavirusului. Multe companii şi-au redus considerabil activitatea, până la oprirea completă, ceea ce a perturbat lanţurile de producţie, finanţele, inclusiv relaţiile cu sectorul bancar. De asemenea, mii de angajaţi au intrat în şomaj tehnic, ceea ce a dus la o scădere a veniturilor şi implicit a capacităţii de rambursare a creditelor.

La nivelul lunii mai, în judeţul Galaţi, peste 17.000 de angajaţi, din peste 3.000 de firme, au fost în şomaj tehnic. Pe partea bancară, în aceeaşi lună, pe piaţa gălăţeană erau înregistrate împrumuturi în valoare de 4.208,3 milioane de lei, creditele în moneda naţională fiind de 3.112,6 milioane de lei, iar creditele în valută, de 1.095,7 milioane de lei.

După cum preciza BNR, amânarea la plată determinată de pandemia coronavirusului SARS-CoV-2 nu trebuie asociată unei noțiuni de dificultate financiară a debitorului, fapt pentru care nu sunt afectate negativ relațiile cu banca ale debitorilor respectivi, indiferent dacă este vorba despre persoane fizice sau juridice.

"Prin Regulamentul BNR nr. 3/2020 pentru modificarea Regulamentului nr. 2/2012, privind organizarea și funcționarea la Banca Națională a României a Centralei Riscului de Credit, sunt evidențiate explicit aceste diferențe calitative legate de înregistrarea creditelor, astfel încât facilitățile OUG nr. 37/2020 să nu afecteze caracterul bancabil al clienților care au apelat la această prevedere. Modul de înregistrare la CRC a suspendării obligațiilor de plată potrivit OUG nr. 37/2020 evidențiază caracterul complet diferit al restructurării de credit la care s-a apelat în situația determinată de pandemie, astfel încât aceasta să nu fie considerată o problemă specifică a debitorului", precizează BNR, într-un comunicat de presă.

La nivel naţional, până pe 5 iunie 2020, 32 instituții de credit au aprobat 182.570 de notificări, prin care a fost suspendată plata obligațiilor aferente unor credite în valoare de 4,65 miliarde de lei, conform OUG 37/2020. Cea mai mare parte a obligațiilor amânate la plată le aparține persoanelor juridice (77 la sută). În cazul persoanelor fizice, solicitările au vizat preponderent creditele de consum (69 la sută). Cei mai mulți debitori, persoane fizice și juridice, au solicitat suspendarea ratelor pentru 9 luni (45 la sută din valoarea creditelor amânate).

Facilităţile la plata creditelor a prevenit creşterea valorii creditelor neperformante. De exemplu, în judeţul Galaţi, în perioada martie - mai, restanţele la credite s-au păstrat în intervalul valorii de 100 - 101 milioane de lei. În luna mai, din valoarea de 100,7 milioane de lei a creditelor restante, în moneda naţională restanţele au fost de 53,9 milioane de lei, iar în valută valoarea restanţelor a fost de 46,8 milioane de lei.

Una peste alta, BNR asigură că persoanele fizice și juridice care au apelat la facilitățile prevăzute în OUG nr. 37/2020 nu sunt considerate clienți nebancabili și relațiile lor cu băncile nu vor fi în niciun fel afectate din această cauză, odată cu reluarea plăților. Cu toate acestea, BNR subliniază că decizia de creditare a unui client este o decizie internă a creditorului, în conformitate cu politica proprie de creditare.

Citit 930 ori Ultima modificare Luni, 06 Iulie 2020 17:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.