Amenzi pentru angajatorii gălățeni

Amenzi pentru angajatorii gălățeni
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galați a efectuat peste 1.300 de controale pe parcursul primelor șase luni ale acestui an. S-a pus accent pe combaterea fenomenului de muncă nedeclarată şi consolidarea culturii de prevenire a riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională, dar au fost și informări, atât pentru angajați, cât și pentru angajatori, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile ce le revin conform reglementărilor legislaţiei muncii. În contextul actual, generat de pandemia cu virusul SARS-CoV-2(COVID-19), au fost verificate şi măsurile specifice luate de angajatori pentru diminuarea răspândirii acestui virus.

În domeniul relaţiilor de muncă, au fost verificaţi 703 angajatori, au fost dispuse 1.135 de măsuri pentru remedierea neconformităţilor constatate, fiind aplicate 220 de sancţiuni contravenţionale. Valoarea totală a amenzilor a fost de 696.000 de lei, din care 630.000 lei pentru muncă nedeclarată. 39 de persoane, de la 24 de angajatori, au fost depistate că prestau muncă nedeclarată.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în cele 599 de controale efectuate s-au constatat abateri de la respectarea legislaţiei în vigoare pentru care au fost aplicate 782 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 85.000 de lei. Inspectorii ITM Galați au mai dispus oprirea din funcţionare a două echipamente de muncă care nu erau în conformitate cu cerinţele legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi nu prezentau siguranţă în exploatare. De asemenea, în cazul uneia dintre firmele controlate, s-a dispus sistarea activității.

În primul semestru al acestui an, ITM Galați a primit 344 de petiţii, cu 98 mai multe față de anul precedent. Cele mai multe dintre problemele sesizate (38%) au fost cele privind neplata drepturilor salariale restante (acordarea salariului, plata concediului de odihnă neefectuat). Ponderi destul de însemnate au fost și petițiile care au semnalat prestarea muncii nedeclarate (8%), neeliberarea de adeverinţe (7%), situaţia contractului individual de muncă în perioada stării de urgenţă/ şomaj tehnic (6%). De semnalat sunt și sesizările privind neacordarea drepturilor salariale pentru timpul efectiv lucrat, neplata orelor suplimentare, munca pe timpul nopţii (3%), refuzul de a pune în aplicare măsurile dispuse de ITM (3%), nerespectarea clauzelor prevăzute în contractul colectiv de muncă (2%), dar și cele privind discriminarea sau hărțuirea la locul de muncă (2%).

În domeniul securităţii şi sănătăţii de muncă, problemele sesizate au vizat neacordarea echipamentului individual de protecţie (4%), nerespectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă (3%) și nedeclararea accidentelor de muncă (1%).

Citit 6231 ori Ultima modificare Luni, 13 Iulie 2020 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.