Afaceri de un miliard de euro, dar profit mic. Siderurgia gălățeană, la limita profitabilității

Afaceri de un miliard de euro, dar profit mic. Siderurgia gălățeană, la limita profitabilității
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Combinatul siderurgic de la Galați a încheiat anul 2019, primul sub emblema Liberty Steel, cu o cifră de afaceri de peste 5,077 miliarde de lei - echivalentul a aproximativ un miliard de euro, reușind să-și păstreze și chiar să-și dezvolte portofoliu de comenzi pe care îl avea sub blazonul ArcelorMittal, rezultă din datele centralizate de Ministerul Finanțelor.

Pentru combinatul gălățean, anul 2019 a fost unul al ”limpezirii apelor” în ceea ce privește trecerea oficială în proprietatea Liberty Steel. S-a pus capăt ”furtunii” iscate în 2017, atunci când, în contextul "afacerii Ilva", ArcelorMittal anunța că, în schimbul achiziționării celei mai mari oțelării din Italia, este dispus să renunțe la o serie de unități europene, printre care și combinatul de la Galați. Măsura era stabilită în acord cu Comisia Europeană, pentru echilibrarea pieței europene a oțelului, în conformitate cu normele privind concurența, pentru a preveni riscul ca ArcelorMittal să devină prea puternic și să poată, eventual, distorsiona piața pe anumite categorii de produse, în special pe gama produselor laminate.

Acordul privind preluarea de către Liberty House Group - Liberty Steel a combinatului de la Galați a venit în aprilie 2019, după punerea la punct a mecanismelor de tranziție a unității siderurgice către noul proprietar.

Chiar dacă a părăsit ArcelorMittal, combinatul gălățean a reușit să-și păstreze clienții și chiar să-și mărească portofoliul de comenzi cu 15 la sută, iar producția a crescut de la aproximativ 1,9 milioane de tone de oțel la 2,1 milioane de tone. Pe de altă parte, balanța dintre venituri și cheltuieli nu a fost una la fel de profitabilă, pentru că și piața europeană a fost alta. Per ansamblu, în 2019, cererea de oțel în UE a scăzut cu 5,3 la sută. Așa se face că, deși a avut, totuși, comenzi mai mari - cifra de afaceri a crescut cu aproape 1,2 miliarde de lei în ultimii cinci ani, conform datelor Ministerului de Finanțe, pe fondul scăderii prețurilor produselor siderurgice, veniturile totale obținute de combinat au fost de 5,99 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile au fost de 5,96 miliarde de lei. Prin urmare, chiar dacă a terminat ”pe plus” un an destul de dificil, profitul net obținut de combinatul Liberty Galați a fost, în 2019, de 28,82 milioane de lei. Altfel spus, la o cifră de afaceri de un miliard de euro, profitul net a fost de doar aproape 6 milioane de euro.

Pe de altă parte, dacă ținem cont că, după criza din 2008, combinatul a trecut prin zece ani de pierderi financiare, faptul că siderurgia gălățeană a rămas pe ”linia de plutire” este, totuși, de salutat. În același timp, după cum remarca Sanjeev Gupta, patronul Liberty Steel, combinatul gălățean va atinge un nivel rezonabil de profitabilitate atunci când va trece de pragul de 3 milioane de tone de oțel. Pentru acest lucru este nevoie de retehnologizare, iar planurile anunțate de conducerea combinatului includ, printre altele, construirea unui cuptor cu arc electric, care să asigure, în tandem cu Furnalul nr. 5, creșterea producției de oțel până la atingerea capacității de 4 milioane de tone de oțel pe an.

Ce va aduce anul 2020, în termeni financiari, rămâne de văzut. Cert este că pandemia de coronavirus a dus la blocaje majore în economie, ceea ce va afecta și comenzile de oțel. Per ansamblu, conform unor estimări Eurofer, piața europeană a oțelului va cunoaște în acest an o contracție de cel puțin 15 la sută la sută.

Mai puțini angajați în siderurgie

Combinatul siderurgic Liberty Galați a avut, în 2019, un număr mediu de 5.081 de angajați, în scădere cu 102 persoane față de anul precedent, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Scăderea numărului de angajați din combinat a fost constantă în ultimii ani. În 2017, combinatul avea 5.682 de angajați, în 2016 - 6.006 angajați, iar în 2015 - 6.379 angajați.

Citit 8780 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Septembrie 2020 01:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.