Galațiul, județul cu cei mai mulți tineri fără ocupaţie
Foto: Marian Calestru

Galațiul, județul cu cei mai mulți tineri fără ocupaţie
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

917 tineri NEET s-au înregistrat în evidența Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galaţi, în cursul lunii iulie, cu 244 mai mulți decât în următorul județ din acest top inedit.

Tânărul NEET este persoana cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani care nu are loc de muncă, nu urmează o formă  de învățământ și nu participă la activități de formare profesională. NEET este un acronim provenit din limba engleză și care înseamnă "Not in Education, Employment or Training".

În județul nostru s-au înregistrat în evidențele AJOFM, luna trecută, 917 astfel de tineri, cifră care situează județul nostru pe primul loc în țară. Suntem urmați, în acest clasament, de județele Suceava (673 persoane), Harghita (585), Prahova (532) și Bacău (508 persoane).

Din totalul tinerilor NEET gălățeni înregistrați, 466 sunt femei și 451 sunt bărbați. Numai 16 dintre ei au și studii superioare, iar cei mai mulți (854 la număr) au terminat liceul sau o școală profesională. 33 dintre tinerii respectivi au absolvit gimnaziul, 11 au studii primare, iar 3 sunt fără studii.

Cifra mare a tinerilor NEET înregistrați la AJOFM Galați este destul de surprinzătoare, în contextul în care tendința ultimilor ani este cea de scădere evidentă a numărului absolvenților care se înregistrează la serviciul public de ocupare, cu precădere în rândul absolvenților de liceu. 

Recent, directorul executiv al instituției gălățene, Cezar Năstase, ne-a oferit câteva explicații ale acestei tendințe: "O primă cauză ar putea fi modificarea legislativă în ceea ce privește condiționarea acordării indemnizației de șomaj de sintagma "nu a fost admis și nu urmează o formă de învățământ" - situație valabilă începând cu absolvenții promoției 2018. Conform art. 42, alin(2) din Legea 76/2002, nu beneficiază de indemnizație de șomaj absolvenții care, la data solicitării dreptului, au fost admiși sau urmează cursurile unei forme de învățământ, organizate și/sau acreditate, după caz, în condițiile legii. O altă cauză ar putea-o reprezenta cuantumul redus al indemnizației de șomaj, de 250 de lei pe lună, sumă pe care unii absolvenți o pot considera neatrăgătoare. Nu în ultimul rând, de vină ar putea fi și procedura de acordare a indemnizației, care presupune pregătirea unor documente și depunerea a două dosare. Astfel, într-o primă etapă, se realizează înregistrarea ca șomer neindemnizat, iar în a doua etapă, procedura de stabilire și acordare a indemnizației de șomaj", a spus Cezar Năstase.

Citit 7364 ori Ultima modificare Joi, 27 August 2020 14:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.