Coșul minim de consum a fost actualizat prin lege

Coșul minim de consum a fost actualizat prin lege
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Actualizarea prin lege, între timp promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial, a valorii coșului minim de consum pentru un trai decent prevede că geanta de voiaj a românilor se schimbă o dată la zece ani.
Tot prin același act normativ, pentru o familie compusă din doi adulți cu vârste cuprinse între 35 și 45 de ani, cu doi copii în întreținere, unul cu vârsta între 8 și 10 ani, iar celălalt în vârstă de 12 - 14 ani, ieșirile la restaurant sau la cafenea vor fi de 11 ori pe an, iar aceștia vor efectua și o vacanță, anual, transportul până la destinație fiind asigurat de CFR.
Nevoia de cultură va fi acoperită prin vizionarea trimestrială a unor spectacole de film și de teatru. Identic, se prevede câte o vizită la muzeu, o dată la trei luni.
La tuns, bărbații ar urma să meargă de opt ori pe an, iar persoanele adulte de sex feminin ar urma să se programeze la coafor o dată la două luni. În ceea ce privește lamele de ras, acestea ar reveni câte două pe lună bărbaților și doar câte una la două luni sexului frumos, iar pasta de dinți utilizată lunar în familie este de 1,2 tuburi de 100 de mililitri. Cu ceva mai multă generozitate se va utiliza hârtia de toaletă: patru role de persoană în fiecare lună, iar deodorantele se schimbă o dată la patru luni (!) de către cei care au depășit vârsta de 12 ani.
Familia noastră de la "coșul minim" ar urma să consume lunar aproape 12 kilograme de pâine, zece de roșii, nouă de cartofi, aproape șapte de mere, 3,5 kilograme de carne de pui sau de curcan și puțin peste 2,5 kilograme de carne de porc, aproape 4,5 kilograme de brânză, trei litri de ulei și ceva peste 8,5 litri de lapte, ca să dăm doar câteva exemple.
Coșul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și a politicii salariale, se mai arată în textul de lege. Pentru anul 2020, nivelul salariului minim a fost majorat la 1.346 de lei, echivalentul a aproximativ 278 de euro.

Citit 19224 ori Ultima modificare Vineri, 28 August 2020 02:00

5 comentarii

 • postat de dgi
  Joi, 03 Septembrie 2020 22:34
  178.138.98.***
  Concret, cat este valoarea cosului minim de consum ptr anul 2020? Exact ceea ce era important lipseste din articol.
  1
  2
  Raportează
 • postat de FETICU marius
  Duminică, 23 August 2020 11:13
  93.122.251.***
  Domnul Președinte suntem cumva monopol de stat!? Sa ne aratati dvs în live.... cum trebuie sa arătăm.....cum trebuie sa mâncăm.... Mai întâi tundetiva dumneavoastră și aratatine cum aratati după o luna jumătate,... Pentru ca un conducător de stat mai întâi se expune arata explica și după cere poporului sa i urmeze ideile,,,, Și va urmam ideea..... Pana atunci păstrați-vă ideile și aplicațiile mai întâi dvs.....
  2
  3
  Raportează
 • postat de Akbar
  Vineri, 21 August 2020 15:41
  5.13.199.***
  Familia asta compusa din 4 membri, nu se imbraca si ea ? Sau nu-si mai cumpara alte haine ? Facturile cine le plateste ? Dar transportul in comun ? De meditatii, d-nul Presedinte a auzit ? Dar de culegeri si manuale alternative ? Rechizitele le primesc moca ? Combustibil, ulei, filtre, din ce bani se inlocuiesc ? Sau familia asta nu are dreptul la masina.Si cate si mai cate...despre care acest cos minim nici nu face referire.
  Ce familie, din 4 membri, ar putea trai decent cu 556 Euo/luna ?
  0
  18
  Raportează
 • postat de rocky
  Vineri, 21 August 2020 10:52
  85.186.96.***
  In Romania la ora actuala salariul minim real ar trebui sa fie minim 500 Euro net. Peste 50 % din afacerile din Romania pot sustine acum un asemenea salariu. Uitati-va numai la patronii de magazine, spre exemplu: pescarii, care au incasari mari dar isi tin salariatii sub papuc si tot ei se plang de ce le pleaca lumea si greu mai gasesc inlocuitori !!! Politicul intotdeauna i-a tinut in brate pe patroni, deoarece se stie faptul ca pe langa salariul de baza cam in orice afacere se mai completeaza la negru ceva din motive binecunoscute, ca nu iti sta omul. De ce nu se incearca ca aceasta completare sa se fiscalizeze ? Dar nu e mai bine sa intre in buzunarul patronului care e zgarcit sa dea o prema ca lumea sau cine stie poate din buzunarul asta mai intra si cotizatia la partid, nu! Pai se poate ?!
  1
  21
  Raportează
 • postat de finch
  Vineri, 21 August 2020 02:29
  89.39.81.***
  Treaba e simpla : Atata vreme cat in legea invatamantului sta stipulat ca daca nu ai bac , esti condamnat la minim pe economie , nu conteaza cat creste ca sarac tot esti si asa mori , iar drepturi ciu-ciu . Bac-ul ala are scopul sa te scoata din salariul minim si ai dreptul la negociere salariala pana la maxim mediu pe economie . Vrei mai mult ? Facultate , master , doctorat s.a..m.d.
  14
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.