Patronatele cer tratament nediscriminatoriu pentru salariaţi

Patronatele cer tratament nediscriminatoriu pentru salariaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* CNIPMMR acuză statul că favorizează societăţile de stat în dauna celor din mediul privat, prin acordarea unor compensaţii din bugetul public de şomaj *

Aplicarea de plăţi compensatorii numai în sectorul de stat a stârnit nemulţumirea patronatelor gălăţene. Vizată este OG nr.9/2010 „privind măsuri pentru diminuarea consecinţelor restructurării şi reorganizării unor societăţi sau companii de stat”, în mod special adresată sectorului feroviar.

Potrivit ordonanţei, publicate recent în Monitorul Oficial, angajaţii disponibilizaţi din sectorul de stat ar urma să primească salarii compensatorii şi venituri în completare de la bugetul de stat.

„Noi nu susţinem aplicarea unor plăţi compensatorii din bugetul asigurărilor sociale de şomaj, la care contribuie în mod egal toţi angajatorii şi salariaţii din România, numai pentru concedierea salariaţilor de la societăţile de stat şi nu şi pentru IMM-urile din mediul privat”, a declarat Marian Filimon, vicepreşedintele CNIPMMR.

Reprezentantul patronatelor a precizat că mediul privat este, din nou, pus în dezavantaj faţă de mediul de stat, plătind inclusiv costurile ineficienţei din sectorul bugetar.

„Cu toate că prin Constituţie ni se garantează că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii, iată că prin hotărârea aflată în discuţie, IMM-urile sunt discriminate în raportul cu societăţile de stat. Asta în condiţiile în care, potrivit Codului Muncii, măsurile pentru atenuarea consecinţelor concedierii şi compensaţiile ce urmează să fie acordate salariaţilor concediaţi sunt în sarcina angajatorului”, a precizat vicepreşedintele CNIPMMR.

În opinia patronatelor, acordarea unor compensaţii importante de la bugetul asigurărilor sociale de şomaj pentru salariaţii din societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţi comerciale cu capital majoritar de stat va determina o accentuare a deficitul acestui buget şi va determina creşterea obligaţiilor contributive şi fiscale asupra mediului de afaceri, inclusiv asupra IMM-urilor.

În contextul actual al crizei, având în vedere numărul mare de concedieri din mediul privat, CNIPMMR solicită îmbunătăţirea cadrului legal pentru acordarea ajutorului de şomaj.

„O propunere a noastră este modificarea modului de calcul al indemnizaţiei de şomaj, astfel încât în cazul producerii riscului pierderii locului de muncă să fie acordată o compensare justă pentru toţi salariaţii concediaţi (şi din domeniul public, şi din domeniul privat) raportat la stagiul de cotizare şi contribuţiile plătite de salariat şi angajator”, a declarat Marian Filimon.

Adoptarea unei asemenea măsuri ar readuce principiul egalităţii în acordarea drepturilor pentru salariaţi şi ar elimina discriminările la care sunt supuse firmele din mediul privat.

Citit 696 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.