13.000 de contribuabili gălăţeni în pragul executării silite!

13.000 de contribuabili gălăţeni în pragul executării silite!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Numai în primele două luni ale acestui an au fost emise somaţii pentru plata a peste 99 milioane lei * Fiscul, transformat în agent imobiliar, dealer auto sau intermediar de prestări servicii * Firme cu greutate, scoase la mezat * Excavatoare, maşini, ateliere de forjă şi case „la preţuri fără concurenţă” * Licitaţii cu repetiţie până la stingerea datoriilor *

Aproape 13.000 de somaţii pentru plata taxelor la bugetul de stat au fost comunicate numai în primele două luni ale acestui an de DGFP Galaţi. În total, este vorba de sume de peste 99,2 milioane lei.

Dacă nu se ajunge la o înţelegere amiabilă cu contribuabilul, Fiscul trebuie să treacă la măsuri de executare silită. Aşa se face că DGFP Galaţi ajunge să ţină licitaţii pentru fel de fel de bunuri, de la ace, brice şi ibrice la macarale, ateliere sau terenuri.

Desigur, misiunea nu este uşoară, dat fiind faptul că piaţa merge aşa cum merge. Dar chiar şi în aceste condiţii, în primele două luni s-au încasat din executări silite aproape 20,5 milioane lei.

Ca element pozitiv trebuie remarcat că, în acest an, a crescut conformarea voluntară după comunicarea somaţiilor. Peste 8.000 dintre cei somaţi, dublu faţă de anul trecut, şi-au plătit datoriile - 12,56 milioane lei - fără a se mai ajunge la „soluţii extreme”, gen licitaţie publică pentru vânzarea unor bunuri.

În aceste din urmă cazuri, lucrurile merg, pentru DGFP Galaţi, cu suişuri şi coborâşuri. De exemplu, în primele două luni ale acestui an, s-au pus 31 de sechestre pe  bunurile mobile în valoare de 7,9 milioane lei, dar prin licitaţii nu s-au obţinut decât, în trei cazuri, 146.000 lei.

În ceea ce priveşte bunurile imobile s-au instituit 23 de sechestre, în valoare de 15 milioane lei, dar la fel, doar în trei cazuri, prin licitaţii s-au obţinut doar vreo 600.000 lei.

În stare de şoc

Să privim lucrurile şi de partea cealaltă a baricadei. O primă constatare este că nu numai firmele mici par a fi lovite în plin de criză, ci şi întreprinderi care, altădată, păreau de nezdruncinat.

ICMRS pare a fi în stare de şoc, iar cele 6,4 milioane lei datorii pe care le acumulase la bugetul de stat sunt o dovadă în acest sens. În această săptămână Fiscul i-a scos pentru a doua oară o serie de bunuri la vânzare, fie că e vorba de maşini, utilaje sau bunuri imobiliare.

Două dintre bazele de producţie ale ICMRS, situate pe str.Smârdan nr.1, au fost scoase la licitaţie cu preţuri de pornire de 3,15 milioane lei şi, respectiv, 515.550 lei.

Printre bunurile valoare scoase la mezat se mai numără o autobasculantă (118.000 lei) şi chiar un excavator (118.000 lei), un minibus (34.000 lei), un Audi A4 (31.000 lei), dar pe listă se mai află containere, camioane, motostivuitoare şi alte asemenea.

O altă întreprindere ce pare a se fi scufundat sub povara datoriilor este Elnav. Societatea este trecută la catastiful Fiscului cu datorii de 1,2 milioane lei.

Aşa se face că un atelier al întreprinderii, situat pe Calea Prutului nr.11 şi terenul aferent au fost scoase la licitaţie cu un preţ de pornire de 2,3 milioane lei. La acestea se mai adaugă un imobil, evaluat la 233.775 lei.

Nici la Tecuci lucrurile nu merg mai bine. SC Unitec Construct SA a acumulat datorii de vreo 700.000 lei, aşa că de la autobetonieră (19.000 lei) şi autobasculante (21.200 lei) până la baraca container (3.750 lei) şi… demolatorul Bosch (1.000 lei) au ajuns pe „lista neagră”.

Până în prezent, pentru nici unul dintre bunurile celor trei societăţi nu s-au găsit cumpărători, însă asta nu înseamnă neapărat o fericire.

Procedurile de recuperare a datoriilor prevăd organizarea de noi licitaţii, însă preţurile de pornire sunt mult mai mici şi, implicit, datoriile ce se sting sunt mai mici.

Sechestru cu telecomandă

Pe parcursul instituirii unor sechestre şi, ulterior, în valorificarea unor bunuri, DGFP Galaţi se trezeşte „în curte” cu bunuri dintre cele mai bizare.

Au rămas „legendare” lotul de vreo… 3.000 de satâre confiscate de la o societate certată cu legea, căruţele scoase la vânzare cu tot cu hamuri sau sacii de tutun vânduţi în magazinul DGFP Galaţi la preţul unui pachet de Kent.

Însă nici acum nu lipsesc ciudăţeniile, poate chiar şi mai şi. De exemplu, după ce societatea Supless SRL a dat-o în bară cu plata taxelor la buget, DGFP Galaţi nu a avut altceva de făcut decât să pună sechestru pe… un aparat solar Ergoline, în valoare de vreo 6.300 lei, şi pe un aparat de aer condiţionat evaluat la 2.125 lei.

Dar acestea sunt nişte jucării faţă de veritabilele piese de rezistenţă, la propriu şi la figurant, scoase la licitaţie de Fisc.

Astfel, dacă nu vă mulţumeşte o draglină DEMAG de 66.770 lei, puteţi o opta pentru o macara în toată regula, un TEREX 660 - 60 T, aproape nou-nouţă, ce aparţine SC Metal Grup Industrie SRL, societate ce a acumulat datorii de aproape 1,9 milioane lei.

La aşa utilaj de forţă, şi preţul este pe măsură - 692.500 lei. Cunoscătorii spun că e un preţ bun. Şi oricum, o vorbă românească spune că o macara la casa omului nu strică niciodată. Sau era vorba de combine?

Dacă era vorba de combine, DGFP Galaţi a scos la licitaţie şi aşa ceva, la un preţ de 3.415 lei bucata, graţie datoriilor acumulate de SC Magic SRL din Cavadineşti.

Autoturisme de colecţie

Din portofoliul DGFP Galaţi nu puteau lipsi nici atribuţiile de „dealer auto” sau „agenţie imobiliară”. În materie de maşini, Finanţele se pot mândri cu o veritabilă colecţie de autoturisme de epocă… ex-sovietică.

Mai exact, Biroul de Valorificare Bunuri a scos la vânzare, fără licitaţii, o serie de maşini provenite din confiscări. Cine doreşte să achiziţioneze un furgon oranj de dinainte de Revoluţie, un IJ 2715, înmatriculat în R.Moldova, o poate face la un preţ de catalog de doar 500 lei!

Tot de peste Prut a intrat în circuit şi un Mitsubishi Lancer (1991) la un preţ de 2.250 lei. Cine are gusturi mai conservatoare poate cumpăra un Ford Sierra (1991) cu 930 lei sau un VW Passat (1994), din Ucraina, la un preţ ceva mai piperat - 11.000 lei.

Pe partea de imobiliare ceva mai „domestice”, DGFP Galaţi scoate la vânzare apartamente la preţuri fără concurenţă. De exemplu, un apartament de două camere are un preţ de pornire de 78.210 lei, în timp ce unul de trei camere ajunge la 116.900 lei.

Cine vrea o casă pe pământ are la dispoziţie una cu 5 camere şi ceva teren (440 mp) în zona Parcului CFR, cu 224.000 lei.

Mai există şi varianta cumpărării cu 31.500 lei a unui teren de 1.046 mp la Vânători, teren numai bun pentru construirea unei vile.

După cum am arătat deja, blocajele de pe piaţă pun inclusiv DGFP Galaţi în dificultate când vine vorba de vânzarea unor bunuri.

Însă, indiferent de contextul general, nu trebuie uitat că de fisc şi popă nu scapă nimeni.

Mai devreme sau mai târziu, neplata datoriilor la bugetul de stat nu poate aduce decât neplăceri şi astenii fiscale.

Citit 2559 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.