Cum primeşti pensie în statele UE unde ai lucrat

Cum primeşti pensie în statele UE unde ai lucrat
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Persoanele care locuiesc şi au muncit în statele membre UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia trebuie să ştie că pot beneficia de pensie în fiecare ţară în care au fost angajaţi. Dosarul de asigurat este păstrat până când persoana respectivă ajunge la vârsta de pensionare, în fiecare ţară în care respectivul a fost asigurat pe o perioadă de cel puţin un an. Ei vor beneficia de o pensie pentru limită de vârstă în momentul în care vor împlini vârsta de pensionare stabilită în ţara respectivă. De exemplu, dacă au muncit în trei din ţările UE, vor primi trei pensii pentru limită de vârstă. Însă, trebuie să se ţină cont de faptul că statele din UE au stabilite vârste de pensionare diferite. 

Pensia va fi calculată pe baza dosarului de asigurat din fiecare ţară: suma pe care o va primi din partea fiecărui stat va corespunde perioadei în care persoana a beneficiat de asigurare în statul respectiv. 

Chiar dacă a lucrat în mai multe ţări, cererea de pensionare se depune în ţara în care locuieşte persoana respectivă în momentul împlinirii vârstei de pensionare. În baza cererii depuse de solicitant, reprezentanţii casei de pensii din ţara respectivă au obligaţia să adune datele necesare pentru pensionare şi din statele în care acesta a mai lucrat.

Citit 1830 ori Ultima modificare Duminică, 15 Noiembrie 2020 17:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.