Sezonul fondurilor europene în agricultură

Sezonul fondurilor europene în agricultură
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* S-a dat startul la Măsura 1.4.1., prin care, timp de 5 ani, agricultorii pot accesa 1.500 euro/an pentru sprijinirea fermelor de semisubzistenţă * Banii se acordă în baza unui plan minimal de dezvoltare a gospodăriei * „Sunt bani uşor de accesat, uşor de îndeplinit condiţiile”, susţin specialiştii DADR Galaţi * Prin aceste proiecte, câteva milioane de euro ar putea intra în micile ferme gălăţene *

Micii fermieri gălăţeni au posibilitatea - timp de o lună, începând de astăzi - de a depune un proiect prin care, pe o perioadă de cinci ani, să primească câte 1.500 euro pe an, bani ce pot fi alocaţi pentru sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă în cadrul Măsurii 1.4.1. din Planul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Pentru a obţine aceşti bani, fermierii trebuie să facă dovada că au o gospodărie ceva mai răsărită (2-8 UDE) şi să prezinte un plan de afaceri minimal de creştere a valorii economice a acesteia.

„Scopul acestei măsuri este de a dezvolta micile gospodării, de le ajuta să depăşească stadiul producţiei la nivelul subzistenţei, să le facem mai competitive şi mai deschise către piaţă”.

„Pe Măsura 1.4.1. nu vorbim de marii fermieri, ci de micii agricultori care au, de exemplu, câteva hectare de teren şi câteva animale”.

„Este una dintre puţinele măsuri în care birocraţia nu este foarte stufoasă. Sunt şapte documente pe care fermierul le depune la dosar, un plan de afaceri minim, care poate fi respectat relativ uşor”.

„Poate, pentru unii, 1.500 euro pe an nu înseamnă foarte mult. Însă în agricultură sunt bani cu care o gospodărie se poate ridica”.

„Sunt bani care vin, nu bani care pleacă, uşor de accesat, uşor de îndeplinit condiţiile”, ne-a declarat Violeta Nanu, directorul coordonator al DADR Galaţi.

Anul trecut, pe Măsura 1.4.1. au depus dosare 100 de fermieri gălăţeni, cu excepţia a două persoane toţi primind finanţarea solicitată. Dar potenţialul judeţului Galaţi este mult mai mare.

„Practic, în judeţ există în jur de 8.000 de potenţiali beneficiari. Pentru acest an ne-am propus să creştem numărul de dosare, să ajungem la 300-400 de fermieri beneficiari ai acestei măsuri, ceea ce ar însemna în jur de 2-3 milioane de euro pentru agricultura gălăţeană”.

„Dar, desigur, totul ţine de dorinţa fermierilor de a accesa aceşti bani”, a precizat directorul DADR Galaţi.

„Portret” de fermier eligibil

Trebuie spus că beneficiarii eligibili pe Măsura 1.4.1. sunt persoanele cu vârsta de până în 62 ani, a căror exploataţii agricole îndeplinesc următoarele condiţii:

·    are o dimensiune economică cuprinsă între 2 şi 8 UDE (o Unitate de Dimensiune Economică are o valoare de 1.200 euro - n.r.),

·    este înregistrată la Registrul fermelor (APIA)/Registrul agricol (Primărie),

·    comercializează o parte din producţia agricolă obţinută (certificat de producător sau alt document doveditor).

În ceea ce priveşte calculul valorii gospodăriei, trebuie menţionat că există un tabel special cu ajutorul căruia fiecare agricultor poate stabili şi singur câte UDE face gospodăria sa.

De exemplu, o vacă de lapte valorează 0,261 UDE, un hectar de grâu - 0,28 UDE, un hectar de vie cu struguri de masă - 1,867 UDE, un stup - 0,083 UDE.

Astfel, un fermier care are, să spunem, cinci vaci şi trei hectare cultivate cu grâu, este încadrat la o gospodărie de 2,145 UDE (5 x 0,261 + 3 x 0,28 UDE).

Sau, dacă cineva deţine o stupină cu 25 de stupi ajunge la 2,075 UDE, numai bine pentru accesarea banilor europeni.

Trebuie spus că, în situaţia în care valoarea totală a proiectelor eligibile depăşeşte valoarea fondurilor disponibile la nivel naţional (75 milioane euro, în această sesiune de proiecte) fiecare dosar va primi un punctaj, maxim 100 puncte, în baza unor criterii de selecţie prestabilite.

De exemplu, dacă vârsta solicitantului este de sub 40 ani primeşte 20 puncte, dacă ferma se află într-o zonă defavorizată (din punct de vedere al condiţiilor agricole - ex: Tg.Bujor, Fârţăneşti, Oancea, Suceveni, Vlădeşti, Nămoloasa) se mai pun încă 20 puncte.

Deşi nu sunt condiţii obligatorii în stabilirea eligibilităţii, accesarea Măsurii 2.1.4. (agromediu) şi apartenenţa la o formă asociativă recunoscută mai pot aduce 15 şi, respectiv, 20 de puncte.

Primeşti un ban, dar stai în faţă!

Calea fermierilor spre fondurile europene este înlesnită şi de sprijinul de care aceştia beneficiază din partea instituţiilor de profil.

„În primul rând sunt oamenii de la DADR, de la Compartimentul de Dezvoltare Rurală, care promovează şi explică în ce fel, de unde trebuie procurate actele necesare la dosar”.

„După aceasta, este ajutorul Camerei Agricole, care asigură consultanţa, în sensul realizării acelui plan de afaceri ce se anexează cererii”.

„Şi, desigur, cine doreşte, poate apela la o adică şi la firmele specializate pe consultanţă”, a precizat Violeta Nanu, directorul DADR Galaţi.

Nu trebuie uitat că fermierii care vor primi pe parcursul celor cinci ani suma de 7.500 euro trebuie să dea dovadă de seriozitate şi să respecte planul de afaceri prezentat.

După o perioadă de trei ani de la acordarea sprijinului, se va verifica viabilitatea economică a fermei de semi-subzistenţă pentru demonstrarea unei creşteri cu 20 la sută a producţiei destinate comercializării şi creşterea cu trei UDE a exploataţiei agricole.

Citit 1449 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.