BNR: Sectorul bancar rezistă „la stres”

BNR: Sectorul bancar rezistă „la stres”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Sectorul bancar românesc rămâne şi în 2021 cu o situaţie financiară care să-i permită să continue finanţarea fără constrângeri pe partea de solvabilitate şi lichiditate, potrivit datelor Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR).

"Recent am finalizat exerciţiul anual de testare la stres a sectorului bancar, iar vestea bună este că, inclusiv într-un scenariu advers băncile principale din sistem, cele care contează pentru finanţarea economiei reale vor rămâne cu această posibilitate de a continua creditarea fără respectivele constrângeri de care spuneam. Prin urmare, imaginea de ansamblu pentru anul 2021 rămâne sub semnul prudenţei, incertitudinii, dar cred că suntem bine poziţionaţi în a face faţă eventualelor probleme care o să apară", a declarat directorul adjunct al Direcţiei de Stabilitate Financiară – BNR, Florian Neagu.

Una dintre tendinţele care se vor evidenţia în 2021 va fi aceea că vom asista la o mai strânsă legătură între stat şi bănci, pe fondul creşterii nevoilor de finanţare ale statului. De altfel, pentru prima dată în ultimele două decenii, ponderea creditelor acordate de bănci economiei reale nu a mai fost majoritară în bilanţul băncilor. Aceasta a scăzut sub 50 la sută, în luna martie, iar în prezent ponderea creditului acordat de către sectorul bancar economiei reale este 47,6 la sută.

Citit 851 ori Ultima modificare Duminică, 20 Decembrie 2020 23:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.