Dilemele alegerii unui nou furnizor de energie electrică

Dilemele alegerii unui nou furnizor de energie electrică
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Liberalizarea pieței energiei electrice începând cu data de 1 ianuarie 2021 se pare că ne-a luat prin surprindere (așa cum o fac, de regulă, iarna sau începerea școlii etc.), deși se știa despre ea cu cel puțin doi-trei ani înainte. Mai grav este că nu atât cetățenii au fost prinși total nepregătiți, cât autoritățile care ar fi trebuit să ne bombardeze la propriu cu informații pertinente și concrete, explicite, astfel încât omul simplu să nu ajungă să se întrebe, parafrazându-l pe Caragiale, "Da’ eu cu cine semnez contract?".

Liberalizarea completă a pieței energiei electrice din prima zi a acestui an, mai exact ceea ce nu a făcut până acum ANRE pentru o corectă și din timp informare a consumatorilor, s-a lăsat cu un scandal la nivel național. Brusc, șase milioane de români care rămăseseră în piața reglementată au descoperit că vor plăti mai mult pe factura de curent dacă rămân la actualul furnizor, au descoperit că există un tarif pentru serviciu universal care a crescut de la 1 ianuarie, au descoperit că habar n-au ce și cum trebuie să facă pentru a-și alege un alt furnizor de pe piața concurențială, au descoperit cât de alambicate și stufoase sunt informațiile "lămuritoare" de pe site-urile marilor operatori de pe piață.

Încercând să mai dreagă busuiocul, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a prelungit până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare a energiei pe piaţa concurenţială, urmând ca prețul din oferta concurențială să se aplice cu data de 1 ianuarie. Altfel spus, dacă semnezi pe 31 martie cu un nou furnizor cu un tarif mai mic, vei fi facturat cu acel tarif inclusiv pe lunile ianuarie și februarie. Tare curios sunt cum se va aplica respectiva prevedere, cum vor factura retroactiv furnizorii, pentru că facturile la energie electrică au "prostul obicei" să vină lunar, nu o dată la trei luni.

Cum spuneam și la sfârșitul lunii decembrie, într-un articol anterior, consumatorii casnici care au rămas până la 31 decembrie pe piața reglementată au la dispoziție trei variante: 1. să nu încheie niciun alt contract și să rămână la actualul furnizor, dar să fie tarifați mai scump, la noul tarif de serviciu universal, 2. să rămână la actualul furnizor, dar să semneze un nou contract, pe o ofertă de pe piața concurențială și 3. să se mute cu totul la un alt furnizor, cu care să semneze contract.

Pentru varianta 1, părerile sunt pro și contra. Marea majoritate a gălățenilor sunt clienți ai Electrica Furnizare. Cei care rămân la Electrica Furnizare vor plăti un tarif mărit pentru serviciul universal, ceea ce echivalează cu aproximativ 10 lei în plus la factură, pentru un consum lunar de 100 KWh. "Nici cât un pachet de țigări pe lună, așa că nu merită efortul și bătaia de cap să mă mut la alt furnizor", este una din părerile pro.

Pentru cei contra variantei 1, rămân variantele 2 și 3. Pentru clienții Electrica Furnizare, varianta 2, adică a alegerii unei oferte concurențiale, înseamnă să intre pe site-ul companiei și să dea click pe "Oferte, prețuri și tarife". Succes! Sunt nu mai puțin de 14 oferte disponibile, fiecare cu chichițele ei. Am încercat să le citesc pe toate, ca să-mi fac o părere, și îmi bubuie capul de atâtea cifre și virgule. Este drept că multe din aceste oferte se adresează celor care iau pachet complet, energie + gaze, de la Electrica Furnizare.

În fine, varianta 3, care presupune mutarea cu arme și bagaje la un cu totul alt furnizor, ridică o problemă la care nu am știut să răspund. "Dacă plec de la Electrica Furnizare și mi se defectează contorul sau altceva pe rețea, cine face service și pe cine chem la intervenție? Vin ăia din Ardeal sau din București să-mi repare?", m-a întrebat un prieten. Nu am știut ce să-i spun.

Teoretic, alegerea unui furnizor de energie electrică începând cu data de 1 ianuarie nu ar trebui să fie grea deloc. Intri pe site-ul anre.ro, dai click pe "Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice", selectezi data și județul, apoi dai click pe "Compară oferte". Pentru Galați, cele mai bune cinci oferte pentru un consum mediu lunar de 100 KWh, sunt, în ordine crescătoare, ale următoarelor companii: AIK Energy Romania SRL (64,31 lei, factura lunară), SPEEH Hidroelectrica (65,04 lei), Restart Energy One SA (65,16 lei), Nova Power & Gas  SRL (65,29 lei) și, din nou, Restart Energy One SA (65,76 lei). Societatea Electrica Furnizare are peste zece oferte în topul celor 87 de furnizori potențiali pentru zona Galați, dar cea mai bună dintre ele este de-abia pe locul 19, cu o valoare lunară a facturii de 73,62 lei. Ca o curiozitate, ultima ofertă din top, aparținând SC Energy Network SRL, are o valoare a facturii lunare de 116,93 lei la 100 KWh consumați.

Atenție la oferta de pe primul loc! Conform semnalelor din mass-media, se pare că la AIK Energy România lucrurile nu stau prea bine.

Fiecare din cele 87 de oferte are caracteristicile ei, pe care e bine să le citiți cu atenție înainte de a lua o decizie în cunoștință de cauză. Din nou, succes și inspirație!

Închei cu gluma unui prieten: "Cu atâtea oferte, să vezi câți consumatori captivi o să rămână în continuare!".

Citit 5655 ori Ultima modificare Luni, 18 Ianuarie 2021 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.