Evaluaţi acest articol
(32 voturi)
7 comentarii

Liberalizarea pieței energiei electrice începând cu data de 1 ianuarie 2021 se pare că ne-a luat prin surprindere (așa cum o fac, de regulă, iarna sau începerea școlii etc.), deși se știa despre ea cu cel puțin doi-trei ani înainte. Mai grav este că nu atât cetățenii au fost prinși total nepregătiți, cât autoritățile care ar fi trebuit să ne bombardeze la propriu cu informații pertinente și concrete, explicite, astfel încât omul simplu să nu ajungă să se întrebe, parafrazându-l pe Caragiale, "Da’ eu cu cine semnez contract?".

Liberalizarea completă a pieței energiei electrice din prima zi a acestui an, mai exact ceea ce nu a făcut până acum ANRE pentru o corectă și din timp informare a consumatorilor, s-a lăsat cu un scandal la nivel național. Brusc, șase milioane de români care rămăseseră în piața reglementată au descoperit că vor plăti mai mult pe factura de curent dacă rămân la actualul furnizor, au descoperit că există un tarif pentru serviciu universal care a crescut de la 1 ianuarie, au descoperit că habar n-au ce și cum trebuie să facă pentru a-și alege un alt furnizor de pe piața concurențială, au descoperit cât de alambicate și stufoase sunt informațiile "lămuritoare" de pe site-urile marilor operatori de pe piață.
Încercând să mai dreagă busuiocul, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a prelungit până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare a energiei pe piaţa concurenţială, urmând ca prețul din oferta concurențială să se aplice cu data de 1 ianuarie. Altfel spus, dacă semnezi pe 31 martie cu un nou furnizor cu un tarif mai mic, vei fi facturat cu acel tarif inclusiv pe lunile ianuarie și februarie. Tare curios sunt cum se va aplica respectiva prevedere, cum vor factura retroactiv furnizorii, pentru că facturile la energie electrică au "prostul obicei" să vină lunar, nu o dată la trei luni.
Cum spuneam și la sfârșitul lunii decembrie, într-un articol anterior, consumatorii casnici care au rămas până la 31 decembrie pe piața reglementată au la dispoziție trei variante: 1. să nu încheie niciun alt contract și să rămână la actualul furnizor, dar să fie tarifați mai scump, la noul tarif de serviciu universal, 2. să rămână la actualul furnizor, dar să semneze un nou contract, pe o ofertă de pe piața concurențială și 3. să se mute cu totul la un alt furnizor, cu care să semneze contract.
Pentru varianta 1, părerile sunt pro și contra. Marea majoritate a gălățenilor sunt clienți ai Electrica Furnizare. Cei care rămân la Electrica Furnizare vor plăti un tarif mărit pentru serviciul universal, ceea ce echivalează cu aproximativ 10 lei în plus la factură, pentru un consum lunar de 100 KWh. "Nici cât un pachet de țigări pe lună, așa că nu merită efortul și bătaia de cap să mă mut la alt furnizor", este una din părerile pro.
Pentru cei contra variantei 1, rămân variantele 2 și 3. Pentru clienții Electrica Furnizare, varianta 2, adică a alegerii unei oferte concurențiale, înseamnă să intre pe site-ul companiei și să dea click pe "Oferte, prețuri și tarife". Succes! Sunt nu mai puțin de 14 oferte disponibile, fiecare cu chichițele ei. Am încercat să le citesc pe toate, ca să-mi fac o părere, și îmi bubuie capul de atâtea cifre și virgule. Este drept că multe din aceste oferte se adresează celor care iau pachet complet, energie + gaze, de la Electrica Furnizare.
În fine, varianta 3, care presupune mutarea cu arme și bagaje la un cu totul alt furnizor, ridică o problemă la care nu am știut să răspund. "Dacă plec de la Electrica Furnizare și mi se defectează contorul sau altceva pe rețea, cine face service și pe cine chem la intervenție? Vin ăia din Ardeal sau din București să-mi repare?", m-a întrebat un prieten. Nu am știut ce să-i spun.
Teoretic, alegerea unui furnizor de energie electrică începând cu data de 1 ianuarie nu ar trebui să fie grea deloc. Intri pe site-ul anre.ro, dai click pe "Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice", selectezi data și județul, apoi dai click pe "Compară oferte". Pentru Galați, cele mai bune cinci oferte pentru un consum mediu lunar de 100 KWh, sunt, în ordine crescătoare, ale următoarelor companii: AIK Energy Romania SRL (64,31 lei, factura lunară), SPEEH Hidroelectrica (65,04 lei), Restart Energy One SA (65,16 lei), Nova Power & Gas  SRL (65,29 lei) și, din nou, Restart Energy One SA (65,76 lei). Societatea Electrica Furnizare are peste zece oferte în topul celor 87 de furnizori potențiali pentru zona Galați, dar cea mai bună dintre ele este de-abia pe locul 19, cu o valoare lunară a facturii de 73,62 lei. Ca o curiozitate, ultima ofertă din top, aparținând SC Energy Network SRL, are o valoare a facturii lunare de 116,93 lei la 100 KWh consumați.
Atenție la oferta de pe primul loc! Conform semnalelor din mass-media, se pare că la AIK Energy România lucrurile nu stau prea bine.
Fiecare din cele 87 de oferte are caracteristicile ei, pe care e bine să le citiți cu atenție înainte de a lua o decizie în cunoștință de cauză. Din nou, succes și inspirație!
Închei cu gluma unui prieten: "Cu atâtea oferte, să vezi câți consumatori captivi o să rămână în continuare!".

Citit 4498 ori Ultima modificare Luni, 18 Ianuarie 2021 00:26

7 comentarii

 • postat de Iancu Jianul Joi, 07 Ianuarie 2021 23:10 91.9.245.*** Link la comentariu
  3
  1

  @dgi BRAVO! SIngurul comentariu pertinent!
  Ma uitam la un documentar despre cum a inflorit comunismul pe aceste plaiuri... numit: Condamnati la Fericire pe canalul Youtube. Acolo explica cum au inceput evreii sa puna acaparare pe tara in anii 20-30... si asa s-a inflitrat cancerul rusofon comunist! Ce pot sa zic... nici daca eram BEAT nu eram de acord cu asa aberatii... fantesite... un neam asa SLAB ca poti sterge cu el pe jos... si te mai si felicitita dupa! NU neaparat ca lipsa de intelect si ca... pasivitate.. delasare si acceptare! PACAT... De asta ne si uraste Vestul! EI NU AU CE AVEM NOI... si INCA NE BATE JOC!

  Raportează
 • postat de Competentul Capabil Joi, 07 Ianuarie 2021 14:05 84.17.55.*** Link la comentariu
  4
  10

  Si ce daca este un pic mai scump corentu? E de ala bun, frumos ,demn si liber nu de ala urat, rosu si corupt ca inainte. Este doar un mic pas, urmeaza sa vina si apa mai cristalina, mai limpede mai incarcata de ethos local. Sa ne ridicam mandri in genunchi si sa strigam ca #sepoate!

  Raportează
 • postat de dgi Joi, 07 Ianuarie 2021 10:38 178.138.96.*** Link la comentariu
  0
  33

  Indifirent de alegere pretul creste cu cel putin 28% pana la 100%. Consiliul concurentei poate spune ce sta la baza acestor mariri? Sau poate ANRE? Pe situl ANRE este un asa zis comparator care de fapt compara niste valori care nu au nici o detaliere clara. Ce rost are ANRE daca gazul si electrica sunt liberalizate? Daca cele doua reprezinta grosul, poate structura ANRE trebuie micsorata sau restructurata inclusiv ca venituri. In fapr aceasta structura ANRE care ar trebui sa lucreze corect in interesul cetatenilor si a consumatorilor in general de fapt lucreaza doar ptr producatori si distribuitori. In loc de profesionisti, acolo sunt politruci. Daca te uiti in tara observi ca pozitia de politician este echivalenta cu orice alta calificare profesionala existenta. In fapt, liberalizarea energiei este la fel ca si liberalizarea gazului ....o hotie cu acte in regula girata de politruci alesi de natie. Oribil.

  Raportează
 • postat de ss Joi, 07 Ianuarie 2021 10:13 188.24.230.*** Link la comentariu
  12
  13

  Dilema modesta in articol la care autorul, in mod suspect, spune ca nu stie sa raspunda! Daca pleci de la Electrica Furnizare o eventuala problema ti-o rezolva, ca e datoria lor, Electrica DISTRIBUTIE!

  Raportează
 • postat de hahaha Joi, 07 Ianuarie 2021 08:51 194.105.20.*** Link la comentariu
  1
  17

  Si inca o intrebare : intru in ON-LINE, aleg de la electrica o oferta si imi exprim dorinta de a semna un nou contract - OK si unde trebuie sa ma mai duc pentru semnatura propriu-zisa, sau e de ajuns optiunea on-line ????

  Raportează
 • postat de Ursus Joi, 07 Ianuarie 2021 08:39 193.231.148.*** Link la comentariu
  0
  30

  Atentie, ca sunt patit! Acum mai bine de trei ani a mai fost un moment cand se zicea ca piata de energie se va liberaliza (ceea ce , finalmente, atunci s-a contramandat). Ca un consumator responsabil, mi-am ales o oferta foarte buna, de la un furnizor care isi deschisese oficii comerciale in Galati, pretul din oferta fiind valabil doi ani. Toate bune si frumoase pana cand, la trecerea celor doi ani, noua oferta pe care mi-a facut-o furnizorul a fost la un pret aproape triplu fata de cel initial. Logic, am incercat sa-mi schimb din nou furnizorul, numai ca ... ce sa vezi? Oficiile comerciale disparusera toate (apropo, acum au reaparut, mai sunt fraieri de agatat, nu?), singurele mele posibilitati de comunicare fiind pe mail sau in call center. Trebuia sa rezolv cumva cu notificarea de renuntare la "serviciile" furnizorului, dar persoanele cu care am vorbit in call-center nu aveau nici o treaba, mi se promitea de fiecare data ca au retinut solicitarea mea si se va rezolva, dar nu s-a rezolvat nimic! Cu superiorii nu am reusit sa comunic in nici un fel, este practic interzis! Pe mail, raspunsurile, daca au venit, au venit peste cate o luna sau mai bine (ce termene legale?). Am facut doua petitii la ANRE, care a somat furnizorul sa respecte legea, dar fara efect (amenzile sunt prea mici!). Au trecut sase luni pana cand am gasit solutia: am apelat, pe baza de relatii personale, la un furnizor cu "greutate" pe piata locala, care a determinat (el stie cum!) pe cei de la care vroiam sa scap si care ma facturau luna de luna la tarifele triplate, desi nu le-am acceptat formal nici o secunda, sa ma "elibereze" de serviciile sale! Luati cele de mai sus ca o informare, facuta cu buna credinta, care v-ar putea ajuta in luarea unei decizii. Succes!

  Raportează
 • postat de Galatean Joi, 07 Ianuarie 2021 02:58 5.13.196.*** Link la comentariu
  1
  16

  Si chiar asa , cum am incheiat contractul cu cei de la Electica Muntenia nord on line la care sintem arondati regiunea Galati pina la finele anului 2020 , nu am primit nici un raspuns de acceptare sau confirmare , nici pina in ziua de azi

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.