APIA clarifică aspecte privind plățile la hectar

APIA clarifică aspecte privind plățile la hectar
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ca urmare a primirii la redacție a unei scrisori din partea unui grup de arendatori de terenuri agricole din județul Galați, am contactat Centrul Județean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru a lămuri aspectele aduse în discuție.

Mai întâi, trebuie precizat că, din punct de vedere agricol, la nivelul județului Galați unitățile administrativ teritoriale fără zonă defavorizată în perioada 2015-2020 sunt: Galați, Tecuci, Priponești, Țepu, Nicorești, Brăhășești, Poiana, Gohor, Buciumeni și Șendreni. Altfel, alte cinci comune au fost în zonă defavorizată și au fost scoase în anul 2019: Schela, Braniștea, Movileni, Tudor Vladimirescu și Vânători.

În anul 2020, nivelul plății compensatorii pentru UAT-urile din zona defavorizată a fost de 62 euro/hectar cu degresivitate, iar pentru UAT-urile scoase în 2019 nivelul plății a fost de 25 euro/hectar.

În urma calculelor care țin cont și de schemele de plată aflate în vigoare, cuantumul subvenției pentru un hectar de teren este pentru terenul arabil cultivat (orice cultură în teren arabil), fără zonă defavorizată, sau pentru un hectar de pășune, în aceleași condiții, în valoare de 787,21 lei, în timp ce pentru un hectar de teren arabil cultivat sau de păşune, aflate în zonă defavorizată, în valoare de 1.083,76 lei.

APIA Galați mai precizează și că, pentru Campania 2020, cuantumurile aferente sprijinului cuplat (lucernă) și ajutorului naţional tranzitoriu (culturi în teren arabil) nu au fost aprobate.

Referitor la "acordarea subvenției pentru regenerarea pământului", în răspunsul primit se arată că "pârloagă" înseamnă înseamnă teren arabil necultivat pe durata unui an, întreținut în bune condiții agricole şi de mediu, pe care se efectuează activitatea minimă conform legislației în vigoare. Perioada în care terenul este lăsat în pârloagă este de minim șase luni într-un an calendaristic și acoperă lunile aprilie - septembrie. Tot conform actelor normative în materie, "nu sunt eligibile la plată suprafeţele de pârloagă declarate/ determinate pe acelaşi amplasament mai mult de un an". De altfel, la completarea cererii unice de plată, dacă aceeaşi suprafaţă a fost declarată şi în anul anterior, în aplicaţia IPA-Online fermierii primesc mesaj de avertizare: "Nu se acordă sprijin pentru terenul pârloagă dacă se regăseşte pe acelaşi amplasament mai mult de un an".

În fine, referitor la subvenția la motorină, cantitatea maximă anuală pentru care se acordă ajutor de stat sub formă de rambursare este de 410 milioane de litri. În anul 2017, valoarea accizei la motorină a fost de 1,4185 lei/litru pentru perioada 1 ianuarie - 31 septembrie, iar pentru perioada 1 octombrie - 31 decembrie valoarea accizei a fost de 1,7385 lei/litru, la fel ca în anul 2018. Ulterior, în anul 2019, valoarea accizei standard la motorină a fost de de 1,8959 lei/litru, iar în 2020 valoarea subvenției (diferență valoare acciză standard și acciza redusă) la motorină a fost de 1,5258 lei/litru. Anual, Ministerul Agriculturii comunică APIA valoarea accizei stabilite de către Ministerul de Finanțe, se mai arată în finalul răspunsului primit de la Centrul Județean APIA Galați.

Citit 1510 ori Ultima modificare Joi, 14 Ianuarie 2021 18:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.