Cum pot obţine navaliştii adeverinţele necesare majorării pensiilor

Cum pot obţine navaliştii adeverinţele necesare majorării pensiilor
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Şantierul Naval Damen Galaţi are pus la punct un sistem prin care foştii salariaţi ce vor beneficia în perioada următoare de recalcularea pensiilor să poată obţine adeverinţele necesare din partea angajatorului.

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viaţa liberă", Casa Judeţeană de Pensii Galaţi a anunţat că persoanele care au lucrat în domeniul construcţiilor navale şi care au avut grupa I de muncă pentru perioade de dinainte de 1 aprilie 2001 vor beneficia de o recalculare a drepturilor de pensie, respectiv de o majorare a punctajului şi, implicit, a pensiei.
Conform Legii nr. 289/2020, "perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi în domeniul construcţiilor navale şi care până acum a fost încadrată în grupa I de muncă, este acum asimilată stagiului de cotizare pentru condiţii speciale de muncă". Cererea de recalculare poate fi depusă de persoanele ale căror drepturi de pensie au fost deschise înainte de data de 28 august 2020.
În acelaşi timp, conform legislaţiei, cererea de recalculare către Casa de Pensii trebuie însoţită de o adeverinţă de la angajator. În acest sens, la solicitarea "Vieţii libere", SN Damen Galaţi a venit cu o serie de precizări privind obţinerea acestor adeverinţe.
"Ca urmare a comunicatului Casei Judeţene de Pensii Galaţi şi a recentelor schimbări legislative, compania noastră primeşte, ȋntr-adevăr, ȋn această perioadă, un număr sporit de cereri privind eliberarea adeverinţelor de grupă foştilor noştri angajaţi.
Vă informăm pe această cale că accesul ȋn incinta şantierului este limitat, această măsură fiind ȋn vigoare de anul trecut, ca parte integrantă a planului de prevenire a răspândirii pandemiei de COVID-19.
Toate formularele şi informaţiile care vizează eliberarea de documente necesare foştilor angajaţi, precum şi cererile de angajare se găsesc ȋn variantă tipărită la poarta principală a companiei.
De asemenea, pentru a facilita intrarea ȋn posesie a documentelor solicitate, formularele tipizate/ informaţiile relevante se pot descărca şi de pe pagina web a Şantierului Naval Damen Galaţi, https://www.damen.com/en/companies/santierul-naval-damen-galati#announcement
Actele necesare eliberării adeverinţelor pot fi ulterior transmise pe adresa de e-mail a departamentului de Resurse Umane: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Vă asigurăm că societatea noastră operează cu maximă atenţie şi eficienţă toate cererile primite, iar adeverinţele se vor elibera ȋn timp util tuturor solicitanţilor", ne-au comunicat reprezentanţii SN Damen Galaţi.
În acelaşi timp, reamintim că, potrivit Legii 188/2020, navaliştii care pot benefica de recalculări ale pensiei sunt cei care au lucrat la controlul nedistructiv cu radiaţii ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare, zincare, vopsitorie, sudură, montare/demontare schele, lăcătuşerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică montaj, electrică montaj.
Majorarea pensiei nu se acordă retroactiv, ci din luna următoare după depunerea cererii.

Citit 7273 ori Ultima modificare Vineri, 29 Ianuarie 2021 00:13

2 comentarii

 • postat de PC
  Luni, 25 Ianuarie 2021 11:12
  86.124.200.***
  Cine poate beneficia de dispozițiile acestui act normativ?
  • Persoanele care solicită deschiderea drepturilor de pensie ulterior datei de 24.08.2020, inclusiv, respectiv data intrării în vigoare a actului normativ în discuție şi care au desfășurat activitățile menționate mai sus;
  vezi legea 188 din 2020

  ulterior= dupa data de 24 aug 2020,

  in articoleste mentionat: "Cererea de recalculare poate fi depusă de persoanele ale căror drepturi de pensie au fost deschise înainte de data de 28 august 2020"
  Nu mai puneti lumea pe drumuri degeaba.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Sandu
  Luni, 25 Ianuarie 2021 08:38
  89.39.81.***
  Este bine ca se reaminteste ce prevede Legea 188/2020 care indica clar locurile de munca care sunt asimilate ca fiind, conditii speciale de munca si pot cere si beneficia de recalcularea pensiei.Mai pe intelesul tuturor nu toti cei care au lucrat in grupa 1 de munca sunt indreptatiti sa spere si sa ceara adeverinte pentru recalcularea pensiei.
  2
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.