Consultantul fiscal Adrian Bența: Salariile mici au dus la emigrarea românilor

Consultantul fiscal Adrian Bența: Salariile mici au dus la emigrarea românilor
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Departe de miștocăreala de alcov și de lipsa de consistență a discursurilor unor politicieni semiratați care propun modele economice lipsite de aplicabilitate, dialogul cu consultantul fiscal Adrian Bența are darul de a te aduce în normalitate, deopotrivă atât prin pragmatism, dar și printr-o doză de optimism care, poate, ne lipsește.

 • Cum vedeți bugetul de stat pentru 2021, e unul de austeritate, așa cum reclamă opoziția?
 • Bugetul din acest an este unul al constrângerilor, iar Guvernul se află între ciocan și nicovală în condițiile în care vedem revendicări ale multor categorii socio-profesionale și mă refer la cele de majorare a salariilor în sistemul public, dar și la cele referitoare la punctul de pensie. Dincolo, colectarea veniturilor este o problemă, operatorii economici sunt afectați, iar evaziunea fiscală rămâne o problemă. Practic, banii nu ajung pentru toți, avem nevoie și de investiții, iar resursele de finațare sunt limitate. Nimeni nu va fi mulțumit. Dar, din punctul de vedere al unui economist, dacă cineva îți garantează salariul din decembrie 2020 pentru încă un an este o veste foarte bună pentru tine. Ar fi o veste minunată și pentru mediul privat, dar nu poate fi așa.
 • Ne zbatem de mult să obținem un nivel al colectării veniturilor bugetare de 30 la sută din PIB, dar nimic mai mult. E vorba oare despre o nepricepere a celor care lucrează astăzi în ANAF?
 • Sunt cel puțin trei cauze care generează această situație, în primul rând vorbim despre constrângerile legislative și de natură bugetară, în al doilea rând ne dorim, dar nu putem mai mult, iar, în al treilea rând, poate unii evazioniști sunt mai inteligenți decât oamenii din sistemul ANAF. Asta și în condițiile, în care trebuie să spunem că un nivel de taxare mic nu poate asigura veniturile necesare din PIB. Nu sunt adeptul cotei progresive, dar, iată că SUA și Germania o implementează. Altfel, sistemul fiscal din România este format din 25-30.000 de oameni, iar până când acest acesta se va moderniza e nevoie de generații. La ora actuală, încă se pleacă de la premisa că orice contribuabil este vinovat, nu ne ducem către evaziunea fiscală, dar stabilim prejudicii acolo unde găsim bani și urmează procesele în justiție. În perioada 2015-2016, conform unei statistici, deciziile de impunere ale fiscului erau desființate în proporție de 80 la sută de către instanțele de judecată. Se încearcă în prezent implementarea unor directive comunitare, dar metodele de evaziune sunt sofisticate și suntem departe de astfel de măsuri ce vizează prețurile de transfer și redevențele și alte dobânzi. Altfel, avem de-a face și cu mica evaziune, cei care nu dau bon și scriu pe caiet.
 • Cum abordează contribuabilii instabilitatea fiscală?
 • Toată această impredictibilitate este în neregulă și nu discutăm despre anul 2020, afectat de pandemie, dar în anii din urmă cele circa 120 de modificări legislative ce apar produc o uriașă instabilitate. Dacă trei oameni cu o logică medie citesc același text de lege și îi dau interpretări diferite, e clar că avem o problemă. Dacă nu supui dezbaterii publice anumite legi, este foarte posibil să fie aspecte nedorite. Este evident că este o perioadă foarte grea, dar legiuitorul ar trebui să găsească și un ceas și să se pună și în locul contribuabilului.
 • Cum vedeți tangoul și întârzierea susținerii operatorilor economici afectați de pandemie prin Măsurile 2 și 3?
 • Lucrurile nu sunt corecte din punct de vedere al contribuabilului obișnuit. Pe de altă parte, când roboții au introdus date ale firmelor înainte să se deschidă sesiunea oficială de depunere nu s-a sesizat nimeni. Toate fondurile erau deja alocate, dar nu în mod normal. Evident, nu sunt împotriva tehnologiilor, dar contribuabilul obișnuit a fost lăsat în poziție de ofsaid. Întârzierea este într-adevăr inacceptabilă, iar lucrurile pot fi reluate și nu prin plângeri penale. Nimeni nu se poate judeca cu guvernul pentru că nimeni nu a beneficiat și trebuie măcar finalizată finanțarea pentru Măsura 2.
 • Anvelopa salarială a bugetarilor din România este cea mai ridicată din Europa Centrală și de Est, în condițiile în care pandemia a apăsat puternic pe mediul privat. Cum vedeți această paradigmă?
 • Orice salariat trebuie să fie plătit pe masura productivității și nu sunt de acord cu salariile mici, deoarece au dus la emigrarea românilor. Pe altă parte, instituțiile de stat nu sunt fabrici de burgeri, ca să vedem ce productivitate au, dar avem nevoie de o îmbunătățire a calității funcționarilor publici. Cum intri într-o instituție publică, ai senzația că intri într-o luptă cu sistemul, o luptă din lehamitea lor. Ne putem întreba dacă așa ceva este folositor societății. Sistemul public se finanțează din bani privati. Să nu uităm că doamna Angela Merkel a spus ca dacă statul vrea să aibă mai mulți bani la buget, ia de la dvs.
 • În plan local, care credeți că ar fi oportunitățile unui Galați cu Dunăre, combinat siderurgic, șantier naval și cam atât?
 • Să nu uităm universitatea. Galațiul are în continuare șanse pentru un viitor frumos prin tinerii studenți. Pot fi atrași și alții din zone mai sărace. Autoritățile publice locale trebuie se se gândească la acest lucru, valorificându-l prin parcuri industriale. Eu v-aș da exemplul Ploieștiului și sunt un om optimist, care crede că peste 2-3 ani economia își va reveni în mod funcțional.
Citit 3401 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Martie 2021 21:05

8 comentarii

 • postat de Alexutz
  Joi, 11 Martie 2021 14:33
  5.2.205.***
  Nenea Cezarica de la AJOFM, unde esti tu sa il contrazici pe stimabilul consultant financiar?
  Sa ii spui tu cate locuri de munca scoti tu din pix?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Doru
  Miercuri, 03 Martie 2021 15:13
  85.186.244.***
  Ploiestiul e un oras cu infrastructura rutiera si feroviara foarte bine amplasata teritorial, modernizata corespunzator.
  Galatiul e izolat, chiar daca potentialul este foarte mare.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Olga
  Miercuri, 03 Martie 2021 11:14
  188.24.196.***
  @ paloma

  "De ce nu ne spune ca nu avem nicio investitie serioasa in oras si mai ales de ce ???"

  Păi, de ce credeți? Știe și dânsul de ce, dar știți și voi foarte bine de ce...dar unii dintre voi gălățenii care mereu ați dat coate propriului oraș GALAȚI, voi care ați pus mereu piedici și v-ați împotrivit întotdeauna modernizării și dezvoltării propriului vostru/nostru oraș GALAȚI vă prefaceți că plouă, vă minunați că de ce...
  Cum așa...? Păi știți foarte bine că atunci când au început, au inițiat și au încercat să facă, să construiască ceva și în acest oraș GALAȚI s-au trezit unii "deștepți" sclifosiți de gălățeni să strâmbe din nas, să se împotrivească...

  Iar acum iată ne plângem noi gălățenii, ca dealtfel de 30 de ani ne tot smiorcăim, ne lamentăm aiurea batjocoritor că de ce nu avem nicio investiție serioasă în GALAȚI.

  Păi din cauză că mereu unii gălățeni ai acestui oraș GALAȚI au strâmbat din nas și s-au împotrivit, dar și din cauza multora din orașul ăsta care s-au lăsat prostiți, manipulați și mânați în acest sens de către acei gălățeni sclifosiți TRĂDĂTORI AI GALAȚIULUI. Dar sigur, că unii dintre ei gălățenii sclifosiți dau vina(ca întotdeauna, dealtfel) pe politicienii cu boloratură și cu bolentin de GALAȚI care nu și-au susținut propriul oraș GALAȚI a se moderniza prin proiectele propuse de gălățeni.

  De unde investiții LA GALAȚI dacă gălățenii fandosiți, plictisiți și TRĂDĂTORI LOCALI au susținut construirea podului...ce să vezi, la Brăila, în alt oraș/județ, pe teritoriul administrativ al altei localități, dar niciodată, nimic LA GALAȚI a se construi PENTRU GALAȚI.
  Dacă gălățenii ar fi susținut și construirea subtraversării Dunării de LA GALAȚI, dacă gălățenii ar fi susținut tot cu fervoarea înverșunării actuale și tunelul pe sub Dunăre, dar și construirea de autostrăzi către GALAȚI, drumuri care să conecteze, să tranziteze și GALAȚIUL, atunci poate că și GALAȚIUL ar fi avut, ar fi beneficiat de investiții și de investitori. Dar cică gălățenilor(unora, nu toți), cică "le-a puțit", le-a mirosit urât traficul rutier care ar fi trecut pe la GALAȚI, PRIN GALAȚI. Dar ei, gălățenii(unii văicăriți) nu au înțeles că traficul rutier înseamnă și investiții, traficul rutier aduce și investiții și investitori către un oraș. Dar gălățenii(unii, nu toți) s-au lăsat manipulați, s-au lăsat mânați să susțină proiectele mari de investiții de modernizare a altor orașe/județe, iar acum gălățenii(sclifosiții ce s-au împotrivit întotdeauna propriului oraș GALAȚI) stau și se uită oftând peste gard la ce au alții prin alte județe/orașe.
  Nu voi ați susținut mai mult orașul Brăila, în dauna modernizării GALAȚIULUI? Dacă ați fi susținut cu patos, cu avânt și realizarea acelor proiecte mari de infrastructură pentru GALAȚI, AICI ÎN/LA GALAȚI...poate că altfel ar fi arătat GALAȚIUL cu acele investiții și poate că ar fi avut gălățenii cu GALAȚIUL și pe acei investitori mult visați și doriți de către ei/noi gălățenii.


  Din păcate, nu avem patrioți locali care "să ia taurul de coarne" și să muncească la realizarea, la concretizarea acelor proiecte de infrastructură mari AICI, ÎN/LA GALAȚI.
  0
  4
  Raportează
 • postat de florin
  Miercuri, 03 Martie 2021 10:44
  86.124.204.***
  Nivelul salariilor in privat este scazut!Nu trebuie sa vina un consultant financiar sa ne spuna acest lucru!Salariile in privat ramin scazute si datorita asa zisilor consultanti financiar care zilnic apar la televizor si justifica prin tot felul de texte micimea salariilor in privat!Si culmea nesimtirii este vazuta la Daianu care apare ca mare consilier financiar dar a fost tepuit de un hot ca Sima!Si nu mai discutam de pensii unde este genocid!Si unde culmea nesimtirii acesti consilieri financiari sustin salvarea unui buget prin tinerea a aproape un milion de pensii in jurul a 800 de lei!Si in acelasi timp multi din asa zisii consilieri financiar au pensii speciale !Deci pentru mine acesti consilieri fiscali din Romania reprezinta tot felul de interese private,politice si care interese nu se intersecteaza de loc cu nevoile unui muncitor simplu din privat sau cu a unui pensionar nespecial!In concluzie tinerii destepti trebuie sa plece cit mai urgent din Galati si pe termen mai lung din Romania!Mai ales ca vor urma 4 ani de groaza pentru locuitorii acestei tari!
  0
  2
  Raportează
 • postat de Gigica
  Miercuri, 03 Martie 2021 09:31
  84.243.108.***
  bravo tata, daca nu ne ziceai dumneata chiar nu stiam acest lucru! Multumim domnule Benta! Poi cum credeti ca s-au descurcat romanii din 1990 incoace? Cum va explicati modul in care au rasarit atatea case frumoase, care mai de care mai cocheta si multe masini de lux? Din salariile care le-au incasat bietii romani de la "baietii destepti" care au pus economia Romaniei pe chituci? Sau truda de pe alte meleaguri le-a oferit posibilitatea de a trai cat de cat decent? Ma-ntreb si eu ca toti ceilalti, cand se va renunta la ipocrizie si la socialismul retoric afisat de cat mai multi oameni de bine?
  3
  20
  Raportează
 • postat de Cristina
  Miercuri, 03 Martie 2021 08:38
  185.53.198.***
  Ce chestie! Nici nu stiam daca nu venea un consultant sa ne spuna’?
  3
  14
  Raportează
 • postat de Valea nene......
  Miercuri, 03 Martie 2021 08:05
  108.245.201.***
  Plecati de-acolo .....cat se mai poate ...
  2
  15
  Raportează
 • postat de paloma
  Marți, 02 Martie 2021 22:56
  5.13.237.***
  Mare noroc avem cu acest "consultant " ... si tata Floarea stie asta !!! De ce nu ne spune ca nu avem nicio investitie serioasa in oras si mai ales de ce ???
  6
  39
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.