Programul „Noua Casă” repune în mişcare piaţa imobiliară. Facilităţi la cumpărarea locuinţelor

Programul „Noua Casă” repune în mişcare piaţa imobiliară. Facilităţi la cumpărarea locuinţelor
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Guvernul a adoptat în Hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Noua casă". Acest program este destinat persoanelor fizice şi facilitează achiziţia unui imobil cu destinaţia de locuinţă, prin intermediul contractării de credite garantate de stat.

Pentru anul 2021, a fost alocat un plafon al garanţiilor de 1,5 miliarde de lei, potrivit art. 1 alin. (6) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului "Noua casă", cu modificările şi completările ulterioare.

Investiţiile imobiliare reprezintă o componentă importantă la nivelul procesului de creditare de pe piaţa bancară. La nivelul judeţului Galaţi, la sfârşitul lunii ianuarie 2021 erau contractate credite în valoare totală de 4,58 miliarde de lei, în creştere cu 386,2 milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor centralizate de BNR.

Mai bine de jumătate din aceste sume, respectiv aproape 2,54 miliarde de lei, erau credite contractate strict la nivelul populaţiei. Chiar şi în condiţii de pandemie, la acest nivel se constată o creştere a valorii creditelor imobiliare. Mai exact, la sfârşitul lunii ianuarie 2021, 1,44 miliarde de lei au fost destinate achiziţionării de locuinţe, în creştere cu 80,5 milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe categorii de împrumuturi, creditele imobiliare în moneda naţională au crescut de la 920,2 milioane de lei la 1.0661,9 milioane de lei, în timp ce creditele imobiliare în valută s-au contractat de la echivalentul a 437,4 milioane de lei la 376,2 milioane de lei.

Relansarea programului „Noua Casă” va avea ca efecte creşterea accesibilităţii creditelor imobiliare şi, implicit, a valorii acesteia.

Pe de altă parte, conform Ministerului Finanţelor, programul vine cu o serie de modificări. 

Astfel, începând cu anul 2021, beneficiarii au obligaţia să încheie poliţe de asigurare împotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finanţatorilor, pe toată durata finanţării garantate, la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puţin decât valoarea de piaţă comunicată de finanţatori prin solicitarea de garantare.

Această prevedere se aplică tuturor creditelor garantate în cadrul Programului, pentru poliţele de asigurare încheiate după data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Noua Casă".

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Finanţelor, programul "Noua Casă" este unul dintre cele mai populare programe guvernamentale, în cadrul căruia au fost acordate 305.436 de garanţii şi promisiuni de garantare, în valoare totală de 27,82 miliarde de lei, de la lansarea Programului, în anul 2009 şi până la sfârşitul lunii decembrie a anului 2020. Pe parcursul anului 2020, statul a acordat 11.885 de garanţii, în valoare totală de 1,36 miliarde de lei şi 3.359 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,45 miliarde de lei.

Citit 3654 ori Ultima modificare Marți, 23 Martie 2021 13:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.