Creditele imobiliare, creștere mai rapidă decât cele de consum

Creditele imobiliare, creștere mai rapidă decât cele de consum
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

După înăspririle din anul precedent, determinate de șocul provocat de pandemia de COVID-19, la nivelul instituțiilor de credit se conturează semnale pentru revenire și impulsionarea creditării, atât pe palierul companiilor nefinanciare, cât și în cazul împrumuturilor destinate populației, potrivit datelor BNR.

"Pentru prima dată în ultimele cinci trimestre, așteptările privind situația economică generală nu se numără printre factorii care contribuie la modificarea condițiilor de creditare în sensul creșterii restrictivității, dimpotrivă, în cazul companiilor nefinanciare perspectiva băncilor asupra situației economice a acționat în sensul relaxării marginale a standardelor de creditare", se arată în ultimului sondaj privind creditarea realizat de banca centrală.

Ca rezultat al stabilizării economice, creditarea a fost impulsionată, iar pe piața bancară gălățeană, la sfârșitul lunii aprilie, erau consemnate credite în valoare totală de peste 4,5 miliarde de lei, cu 314,4 milioane de lei mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, pe categorii - atât în ceea ce privește destinația creditelor, cât și moneda de contractare - evoluția împrumuturilor a fost destul de eterogenă.

Agenții economici au apelat mai mult la credite pentru a-și susține afacerile, iar acest lucru a dus la o creștere cu 206,8 milioane de lei a împrumuturilor pentru mediul de afaceri, la valoarea totală de 1,9 miliarde de lei, la sfârșitul lunii aprilie. Predominante la nivelul companiilor rămân creditele în moneda națională, cu o valoare a creditelor de 1,41 miliarde de lei, în timp ce creditele în valută se apropiau de pragul a 494 milioane de lei. Strict la nivelul populației, în județul Galați erau contractate, la sfârșitul lunii aprilie, credite în valoare totală de aproape 2,6 miliarde de lei, cu 107,4 milioane de lei mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Trendul a fost crescător atât la creditele de consum, cât și la creditele pentru achiziții de locuințe și terenuri, dar se constată la nivelul populației o orientare spre zona mai sigură a împrumuturilor în moneda națională.

Valoarea creditelor de consum era, la sfârșitul lunii aprilie, de 1.067,2 milioane de lei, cu doar 11,7 milioane de lei mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, însă acest rezultat a fost obținut în condițiile în care creditele de consum în moneda națională au crescut cu 38,7 milioane de lei, la valoarea de 922,9 milioane de lei, iar creditele de consum în valută au scăzut cu echivalentul a 27 milioane de lei, la valoarea de 144,3 milioane de lei.

Mai dinamică a fost evoluția pe segmentul imobiliar, acolo unde creșterea a fost de 79,1 milioane de lei, la valoarea totală de 1.463,1 milioane de lei, în condițiile în care se constată, de asemenea, o creștere a împrumuturilor în moneda națională și o reducere a împrumuturilor în valută. Trendul de creștere, per ansamblu, a cererii de împrumuturi pe segmentul imobiliar este confirmat de BNR și la nivel național. "Pentru trimestrul al doilea din 2021, cele mai multe instituții de credit (56 la sută) mizează pe creșterea moderată a cererii pentru creditele imobiliare, iar restul de 44 la sută previzionează menținerea constantă a acesteia", se precizează în studiul realizat de banca centrală.

La Galați, creditele imobiliare în moneda națională aveau, la sfârșitul lunii aprilie, o valoare de 1.095,7 milioane de lei, cu 146,2 milioane de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Creditele imobiliare în valută aveau, după primele patru luni ale anului, o valoare de 387,4 milioane de lei, în scădere cu 67,1 milioane de lei.

Citit 1611 ori Ultima modificare Joi, 17 Iunie 2021 01:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.